Brexitul în haos după ce o instanţă hotărăşte că suspendarea parlamentului britanic a fost ilegală

Boris Johnson
Boris Johnson (Dan Kitwood/Getty Images)

Suspendarea parlamentului de către premierul britanic a fost ilegală, a decis o instanţă scoţiană miercuri, generând cereri imediate ca parlamentarii să revină la muncă în timp ce guvernul şi parlamentul luptă pentru viitorul Brexit-ului.

Cea mai înalta curte de apel din Scoţia s-a pronunţat împotriva deciziei lui Johnson de a suspenda parlamentul până la 14 octombrie, o lovitură pentru cabinetul lui Johnson care încearcă să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără un acord.

Cu şapte săptămâni înaintea termenului de ieşire din Uniuna Europeană - 31 octombrie - guvernul şi parlamentul sunt blocate într-un război total cu privire la viitorul Brexit-ului.

"Solicităm ca Parlamentul să fie rechemat imediat", a cerut parlamentarul scoţian membru al Partidului Naţional, Joanna Cherry, care a iniţiat procesul, după ce instanţa din Scoţia a judecat cauza.

Guvernul va contesta hotărârea la Curtea Supremă, cel mai înalt organ judiciar al Regatului Unit, iar un oficial a afirmat că Johnson consideră că parlamentul a rămas "suspendat" în aşteptarea deciziei acestei instanţe.

Într-o transmisie pe Facebook, Johnson a citit o întrebare trimisă de un alegător, care l-a acuzat că are un guvern autoritar: „De ce este autoritarismul intern mai bun decât dictatura UE?”

Drept răspuns, Johnson a replicat: „Cu respect, dar nu sunt de acord cu dvs. în caracterizarea făcută acestui guvern. Ceea ce încercăm să facem este să implementăm rezultatul referendumului din 2016”.

Cu toate acestea, un grup de parlamentari ai opoziţiei s-au adunat în afara Palatului din Westminster, cerând rechemarea membrilor parlamentului.

Johnson a anunţat pe 28 august că parlamentul va fi suspendat, susţinând că guvernul doreşte suspendarea, astfel încât să poată lansa o nouă agendă legislativă.

Criticii săi sunt de părere că adevăratul motiv a fost oprirea dezbaterii legate de Brexit, parlamentarii din opoziţie, în special cei laburişti, fiind acuzaţi în numeroase rânduri de trădare şi iniţierea de acţiuni care favorizează UE în cadrul disputei.

Curţii i s-au prezentat documente care arătau că Johnson avea în vedere suspendarea cu câteva săptămâni înainte de a cere formal reginei Elisabeta să suspende legislatura.

Palatul Buckingham a refuzat să comenteze hotărârea, spunând că este o problemă a guvernului.

Dominic Grieve, unul dintre cei 21 de parlamentari conservatori alungaţi de Johnson din Partidul Conservator, săptămâna trecută, după ce au votat de partea opoziţiei, a declarat că, dacă Johnson a indus în eroare Regina, ar trebui să demisioneze.

Johnson, care a fost un reprezentant al campaniei pro-Brexit în referendumul din 2016, când 52 la sută dintre alegători au susţinut ieşirea Marii Britanii din UE, a respins plângerile opoziţiei că ar fi negat dreptul parlamentului de a dezbate Brexit.

Afirmaţia lui Johnson că va scoate Marea Britanie din blocul UE cu sau fără acord la 31 octombrie a fost blocată de parlamentul britanic - prin votarea unei legi care cere guvernului să întârzie Brexit-ul până în 2020, dacă nu va încheia un acord.

Hotărârea curţii de apel scoţiene a decis că motivul principal al suspendării parlamentului a fost sabotarea legiuitorilor şi încercarea lui Johnson de a obţine o cale pentru un Brexit fără acord.

Săptămâna trecută, Înalta Curte a Angliei şi Ţării Galilor a respins o cauză similară, spunând că este o chestiune politică şi nu judiciară.