Breedlove: Rusia s-a transformat într-un adversar al Occidentului

Generalul american Breedlove, care conduce Comandamentul Central, a declarat că, prin acţiunile sale agresive, Rusia reprezintă o ameninţare pentru estul Europei şi Statele Unite. Multe state est-europene au cerut ca NATO să îşi intensifice prezenţa militară în teritoriile lor.
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove.
Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove. (Captură Foto)

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia a ales să devină un adversar al Occidentului, în condiţiile în care Moscova încearcă să îşi restabilească influenţa globală şi reprezintă o “ameninţare existenţială” pentru SUA şi aliaţii săi din Europa.

Remarcile lui Breedlove, adresate Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor a SUA, a atras negaţii tăioase din partea Ministerului rus al Apărării, ulterior în aceeaşi zi.

“O astfel de problemă se ridică în fiecare an în aceeaşi perioadă. Motivul este simplu – discutarea bugetului militar pentru anul următor. Nu este un lucru de care să fii impresionat”, a declarat ministerul într-o postare în limba engleză pe pagina sa oficială de Facebook.

Oficialii de rang înalt din Moscova au transformat ţara lor într-un jucător global tot mai puternic şi în acelaşi timp acuză SUA că urmăreşte să distrugă Rusia.

Breedlove, unul dintre cei mai vocali critici ai politicilor Moscovei, a declarat că o Rusie “renăscută şi agresivă” reprezintă o ameninţare pentru securitatea europeană, conform unor remarci publicate pe website-ul Departamentului american al Apărării.

Rusia “a ales să fie un adversar şi prezintă o ameninţare existenţială pe termen lung” pentru SUA şi aliaţii săi europeni, a precizat generalul, adăugând: “Rusia îşi extinde influenţa şi mai departe, în încercarea de a-şi restabili un rol de conducere pe scena mondială”.

De când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi şi-a extins sprijinul pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei, alte foste republici sovietice şi foşti aliaţi ai Moscovei din estul Europei şi-au exprimat temerile cu privire la “agresiunea” Rusiei şi au făcut apel la o intensificare a prezenţei militare a NATO în teritoriile lor.

Comandamentul European al Forţelor Armate ale SUA (EUCOM), pe care Breedlove îl conduce, intenţionează să “contracareze Rusia” şi “lucrează împreună cu aliaţii şi partenerii săi … pentru a descuraja Rusia în prezent şi pentru a se pregăti de luptă, dacă este necesar, şi să o şi câştige”, a mai declarat generalul în timpul sesiunii Congresului.