SUA trimite tancuri în peşterile “secrete” norvegiene din apropierea graniţei ruseşti

Americanii îşi consolidează prezenţa în Europa, trimiţând tancuri şi piese de artilerie într-un complex de peşteri secrete din Norvegia. Oficialii americani susţin că Balcanii, nordul şi estul Europei şi nordul Atlanticului trebuie privite ca un teatru comun de operaţiuni.
Tancuri americane M-1A2 participă la exerciţii militare în Germania, 2014.
Tancuri americane M-1A2 participă la exerciţii militare în Germania, 2014. (Captură Foto)

SUA îşi staţionează în linişte noi tancuri şi piese de artilerie în “peşterile secrete” din Norvegia pentru a se asigura că dispune de echipament suplimentar în cazul unei eventuale confruntări cu Rusia. Stocarea echipamentelor are loc în condiţiile în care tensiunile continuă să se amplifice între NATO şi Rusia.

Avioanele de luptă britanice au interceptat recent două bombardiere ruseşti ce se îndreptau spre spaţiul aerian al Marii Britanii. “Orice echipament care este staţionat permanent reduce costurile şi amplifică abilitatea noastră de a susţine operaţiunile în caz de criză”, a declarat colonelul William Bentley, ofiţer de operaţiuni pentru Brigada a 2-a expediţionară din cadrul Marinei SUA.

În octombrie 2015, şeful apărării norvegiene, amiralul Haakon Bruun-Hanssen a declarat reporterilor că Rusia “a arătat că este dispusă să folosească forţa militară pentru a-şi atinge ambiţiile politice”.

Cele aproximativ 6.500 de piese de echipamente militare aflate în complexul de peşteri vor fi folosite în exerciţiul militar Cold Response 16, ce va avea loc în luna februarie a acestui an, a raportat CNN. Exerciţiul va include 12 aliaţi şi parteneri NATO şi peste 16.000 de soldaţi.

“Acum că avem un nou context al securităţii cu Rusia, are sens să regândim ce este necesar”, a declarat Heather Conley, directoare a Programului European din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, într-un interviu cu CNN. Conley a susţinut că noile exerciţii militare sunt critice pentru a oferi asigurări că NATO ar putea testa echipamentul şi personalul său în condiţii cu temperaturi scăzute. Flota Nordică rusă a desfăşurat exerciţii militare neanunţate în martie 2015, implicând 38.000 de soldaţi, conform Internaţional Business Times.

Rusia are în comun cu Norvegia o fâşie de graniţă lungă de 195 km. Graniţa a fost puternic militarizată în timpul Războiului Rece şi peşterile au fost folosite intensiv începând cu 1981. Flota Nordică a Marinei ruseşti se află în Murmansk, la aproximativ 160 km de graniţa norvegiană.

Peşterile secrete pot proteja echipamentul şi personalul militar şi sunt localizate în centrul Norvegiei. Complexul de peşteri securizat găzduieşte în prezent aproximativ 100 de soldaţi norvegieni şi americani şi conţine suficient echipament pentru 15.000 de soldaţi ai Marinei. În plus, echipamentul din peşteri a fost folosit pentru a susţine operaţiuni în Irak.

SUA a anunţat că Forţa sa Aeriană va trimite în această primăvară şase avioane de luptă F-15 în vecina Norvegiei, Finlanda, pentru exerciţii militare, adăugând că avioanele vor decola de la o bază situată la aproximativ 160 km de graniţa cu Rusia.

Conley a declarat: “Va trebui să privim nordul Europei, nordul Atlanticului, zona Baltică şi estul Europei ca un singur teatru de operaţiuni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe