Estonia întemniţează trei bărbaţi pentru spionaj în favoarea serviciilor de securitate ruseşti

Trei persoane au fost întemniţate pentru spionaj în favoarea Rusiei, a declarat marţi biroul procurorului general al Estoniei, un caz neobişnuit ce are loc în contextul amplificării tensiunilor în estul Europei.
(Captură Foto)

Relaţiile dintre Estonia, o ţară din nord-estul zonei Baltice şi membră a UE şi NATO din 2004, şi Rusia, vecinul şi fostul stăpân de la Răsărit, au devenit tot mai tensionate după ce forţele speciale ruseşti au anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

Cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani, au primit sentinţe cu închisoarea cuprinse între 2 ani şi 4 ani şi 10 luni pentru furnizarea de informaţii către serviciile de informaţii ruseşti cu privire la acţiunile serviciului de securitate, ale forţelor de apărare şi ale serviciului de grăniceri din Estonia.

Bărbaţii, descrişi ca traficanţi de către biroul procuraturii, au fost condamnaţi în cadrul unor procese cu uşile închise pentru colaborarea cu serviciile secrete ruseşti în perioada octombrie 2015 - februarie 2016.

În ultimul deceniu au existat câteva cazuri în Estonia, în care mai mulţi oficiali de rang înalt au fost acuzaţi de spionaj pentru Rusia, dar judecarea unor informatori de nivel coborât care nu au acces la secrete de stat indică gradul ridicat de precauţie.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului estonian pentru Securitate Internă a declarat la o conferinţă de presă în oraşul sudic Tartu că bărbaţii nu au fost funcţionari publici şi nu au avut acces la secretele de stat ale Estoniei sau ale altei ţări.