Turcia susţine aderarea Georgiei la NATO

În timpul unei vizite de o zi în Georgia, turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia susţine tentativa georgienilor de a adera la alianţa militară vestică.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Turcia a declarat că susţine efortul Georgiei de a adera la NATO.

“Puteţi să fiţi siguri că vom ridica această chestiune în cel mai puternic format la summitul NATO ce va fi organizat în Varşovia în iulie”, a susţinut ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată miercuri în Tbilisi împreună cu omologul său georgian Mikheil Janelidze.

Afirmaţia lui Cavusoglu ţinteşte către Rusia, a cărei poziţie extrem de agresivă faţă de planurile georgiene de aderare la NATO a avut drept rezultat conflictul deschis dintre cele două ţări din august 2008, şi invazia trupelor ruseşti care au ajuns la 16 km de Tbilisi.

Cavusoglu a menţionat că speră că cetăţenii georgieni vor fi capabili să poată călători în zona Schengen începând cu acest an, adăugând că cetăţenii turci aşteaptă la rândul lor acelaşi lucru, totul depinzând dacă Turcia şi UE vor accepta unor acord propus pentru reintegrarea refugiaţilor.

În plus, Cavusoglu a declarat că Turcia urmăreşte să dezvolte relaţiile bilaterale cu Georgia, adăugând că prima întâlnire în noul format ce se doreşte a fi adoptat va avea loc în luna martie sau aprilie a acestui an.

“Bineînţeles că noi, cei doi miniştri de externe, ne vom ocupa de coordonarea acestei întâlniri, în privinţa căreia sperăm că nu va fi doar o întâlnire simbolică ci una în care sunt obţinute rezultate”, a susţinut Cavusoglu.

Adresându-se la conferinţa de presă, Janelidze a declarat că georgienii percep Turcia ca fiind “cel mai apropiat stat prieten”, adăugând că acest lucru este reflectat în relaţiile dintre cele două ţări.

În timpul vizitei sale de o zi în Georgia, Cavusoglu a purtat discuţii şi cu premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili şi preşedintele ţării Giorgi Margvelaşvili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe