Bombardiere americane zboară lângă insulele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud

Pentagonul susţine că două bombardiere americane B-52 care au zburat în apropierea insulelor revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud au primit avertizări din partea chinezilor. Incidentul are loc în condiţiile în care preşedintele Obama se pregăteşte să viziteze regiunea.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015. (Captură Foto)

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, comandantul Bill Urban, a declarat că cele două bombardiere au zburat “în zona” Insulelor Spratly, dar fără a pătrunde în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul insulelor, zonă care este considerată unilateral de către Beijing ca făcând parte din apele sale teritoriale.

“Bombardierele B-52 de aflau într-o misiune de rutină în Marea Chinei de Sud”, decolând din Guam. Ulterior, acestea s-au întors la aceeaşi destinaţie, a declarat Urban, conform Deutsche Welle.

Controlorii chinezi de trafic aerian au contactat de două ori bombardierele dar acestea şi-au terminat misiunile fără probleme, a adăugat Urban.

“Ambele avioane şi-au continuat misiunea fără vreun incident şi au operat tot timpul în conformitate cu legea internaţională.”

Nu este pentru prima dată când Beijingul a reacţionat la activităţile SUA în apele disputate din Marea Chinei de Sud.

Luna trecută, distrugătorul american USS Lassen a pătruns în zona de 22 de km din jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly, declanşând o reacţie furioasă a Beijingului. Patrula americană a marcat cea mai semnificativă provocare de până acum din partea SUA la adresa revendicărilor teritoriale chineze în regiune.

China, Vietnamul, Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwanul revendică parţial sau în totalitate Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, o zonă cu trafic maritim internaţional aglomerat şi bogată în petrol, gaz şi peşte.

Washingtonul acuză Beijingul de desfăşurarea unui program masiv de revendicare teritorială prin construirea de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, susţinând că proiectele Beijingului ar putea militariza regiunea.

În plus, experţi americani susţin că exerciţiile SUA în apele disputate “nu ar trebui considerate controversate sau ca având un efect de intensificare”, adăugând că, pe baza Legii ONU a Dreptului Mării, insulele care sunt în mod natural scufundate nu au dreptul să fie considerate ape teritoriale. În acelaşi timp, SUA permite navelor străine să navigheze în zona de 22 de km de la coasta americană şi prin urmare nu a obiectat atunci când navele chineze au navigat în interiorul acelei zone în Alaska în această vară.

Obama vizitează Asia

Preşedintele american Barack Obama urmează să viziteze Asia săptămâna viitoare şi este de aşteptat ca disputele teritoriale să facă parte din discuţiile cu liderii regionali. Washingtonul şi-a exprimat în mai multe rânduri angajamentul faţă de libertatea de navigare şi de zbor în regiune, poziţie care a plasat SUA într-o dispută directă cu regimul comunist chinez.

Prima oprire a lui Obama va fi Manila pentru Summitul APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), unde va fi prezent şi preşedintele chinez Xi Jinping. Apoi, Obama se va îndrepta spre Kuala Lumpur pentru Summitul ASEAN şi Summitul Asiei de Est.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că nu este clar dacă problema Mării Chinei de Sud se va afla pe agenda oficială a acestor summituri.

China a insistat ca forumul APEC să nu fie folosit pentru discutarea tensiunilor tot mai mari generate de revendicările teritoriale din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe