Hanoi acuză Beijingul de scufundarea unei ambarcaţiuni vietnameze de pescuit

Într-un incident ce va complica şi mai mult relaţiile dintre Vietnam şi China, o ambarcaţiune de pescuit vietnameză fost atacată şi scufundată de o navă chineză în Marea Chinei de Sud.
Insulele disputate Paracels din Marea Chinei de Sud.
Insulele disputate Paracels din Marea Chinei de Sud. (Captură Foto)

Vietnamul a acuzat joi China de scufundarea uneia din ambarcaţiunile sale de pescuit în apropierea disputatelor insule din Marea Chinei de Sud, conform ABC News.

Phan Huy Hoang, un oficial din provincia centrală vietnameză Quang Ngai, a declarat că în 29 septembrie, în apropierea Insulelor Paracels, o navă chineză a intrat în ambarcaţiunea vietnameză de pescuit, care avea la bord 10 persoane, şi a scufundat-o.

Pescarii au fost salvaţi de o altă ambarcaţiune vietnameză de pescuit şi cazul a fost raportat autorităţilor când pescarii s-au întors acasă în urmă cu două zile.

“Acţiunile chinezilor împotriva pescarilor din provincia Quang Ngai au fost agresive şi brutale”, a declarat Hoang.

Peste 20 de ambarcaţiuni vietnameze de pescuit au fost atacate de navele chineze în acest an.

Atât Vietnamul cât şi China revendică Insulele Paracels, care au fost ocupate de China după alungarea forţelor maritime ale Vietnamului de Sud susţinute de SUA, în 1974, cu un an înainte de terminarea Războiului din Vietnam.

Cele două ţări, alături de Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan revendică parţial sau în totalitate Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, o zonă cu trafic maritim internaţional aglomerat şi bogată în petrol, gaz şi peşte.

China se află la cuţite şi cu SUA care, împreună cu aliaţii săi din Asia, inclusiv Japonia, a cerut Beijingului să suspende activităţile de construire de insule artificiale în Arhipelagul Spratly.

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa nu are nicio intenţie să militarizeze insulele, dar analiştii din Washington şi oficialii americani susţin că Beijingul a început deja să amplaseze instalaţii militare acolo.

Amiralul Harry Harris, comandantul forţelor americane din Pacific, a declarat că dezvoltarea insulelor artificiale chineze, inclusiv construirea unor piste pentru uz militar, este o sursă de mare îngrijorare şi ameninţare pentru întreaga regiune.

În luna mai, Marina chineză a emis opt avertismente echipajului avionului de supraveghere american P8-A Poseidon în timp ce acesta zbura în apropierea insulelor artificiale chineze, conform unei echipe CNN care se afla în acele momente la bordul avionului american.

În plus, secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că forţele militare ale SUA vor fi prezente în Marea Chinei de Sud, la fel ca şi în alte ape internaţionale.

“Să nu vă înşelaţi. SUA va zbura, naviga şi opera oriunde o permite legea internaţională, aşa cum o facem în toată lumea, şi Marea Chinei de Sud nu va fi o excepţie”, a declarat Carter, la o conferinţă de presă comună desfăşurată în Boston după o întâlnire cu omologul său australian Marise Payne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe