Vânătoarea lui Xi continuă: “Tigru” din Beijing, membră a Comitetului Municipal de Partid, investigată pentru corupţie

Campania desfăşurată de Xi Jinping împotriva reţelei fostului lider comunist Jiang Zemin se amplifică, în condiţiile în care a fost deschisă prima investigaţie împotriva unui oficial de Partid din Beijing.
Un chinez se uită la o serie de panouri propagandistice ce conţin mesaje împotriva anticorupţiei, afişate în Beijing, 11 iunie 2007.
Un chinez se uită la o serie de panouri propagandistice ce conţin mesaje împotriva anticorupţiei, afişate în Beijing, 11 iunie 2007. (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)

Agenţia responsabilă pentru disciplinarea cadrelor de Partid rebele investighează un oficial senior din Beijing, primul din capitala chineză care este anchetat în cadrul aşa-zisei campanii de anticorupţie a liderului chinez Xi Jinping, care a început acum 3 ani.

Lu Xiwen, în vârstă de 60 de ani, este investigată pentru “încălcări grave ale disciplinei de Partid”, o acuzaţie care a devenit sinonimă, în ultimii ani, cu corupţia. De menţionat că oficialii corupţi de rang înalt sunt denumiţi în China “tigri”.

Lu a ocupat postul de adjunct al Secretarului de Partid al Comitetului Municipal din Beijing şi a condus de asemenea Colegiul Administrativ din Beijing, o ramură a Şcolii Centrale de Partid. Şcoala are ca obiectiv îndoctrinarea ideologică şi pregătirea profesională a cadrelor de Partid.

Lu este cel de-al doilea oficial de Partid de nivel provincial şi de sex feminin care este înlăturat în cadrul campaniei de anticorupţie. Primul caz a fost al lui Bai Yun, o fostă membră a comitetului permanent al Comitetului de Partid al provinciei Shanxi şi ministru al Departamentului de muncă din cadrul Frontului Unit din aceeaşi provincie. Frontul Unit şi tacticile sale de subterfugiu politic, infiltrare şi manipulare socială au fost create în perioada sovietică şi au fost dezvoltate de Partidul Comunist Chinez în cei aproape 70 de ani de domnie autoritară.

Hai Tao, reporter pentru Voice of America, a declarat că arestarea lui Xiwen este un indiciu privind “continuarea campaniei anticorupţie a lui Xi Jinping. În plus, acest caz arată că această campanie va fi mai amplă şi mai complexă ca până acum.”

Hai a continuat: “De ce este aşa? Dacă înlăturarea cadrelor încetează înseamnă că faci un pas înapoi. Şi după ce ai făcut un pas înapoi, nu mai poţi controla tigrii înlăturaţi anterior. Şi chiar dacă doreşti să menţii impasul actual, [campania anticorupţie] trebuie să continue”.

Analiştii politici au declarat că va mai trece ceva timp până vom vedea dacă arestarea lui Xiwen face parte din intensificarea procesului de eliminare a reţelei fostului lider comunist Jiang Zemin, numită şi Banda din Shanghai.

În perioada 26-29 octombrie a avut loc cea de-a Cincea Plenară a Comitetului Central al PCC, o întâlnire politică importantă ce are loc în fiecare an. Înaintea acestei întâlniri, există o mulţime de speculaţii şi târguieli politice.

Înaintea Plenarei din acest an, Xi Jinping a decis să pedepsească dur mai mulţi oficiali care făceau parte din reţeaua politică a lui Jiang.

Într-unul dintre cazuri, în 14 octombrie, în oraşul Tianjin, a început procesul fostului şef al unei poliţii comuniste secrete. Li Dongsheng, este judecat pentru că a abuzat de poziţia şi puterea sa şi pentru că a primit mite în perioada 1996-2013, când a ocupat o serie de posturi importante. Unele dintre funcţiile oficiale de care a abuzat, conform rapoartelor de stat, sunt: director adjunct al Televiziunii Centrale Chineze (CCTV), membru al Ministerului Securităţii Publice şi adjunct al secretarului pentru securitate publică din cadrul PCC. În plus, Li a condus Biroul 610, o organizaţie din umbră a PCC, care a fost creată în 1999 pentru a direcţiona campania de “eradicare” a practicii spirituale Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe