China urmăreşte distrugătorul american aventurat în Marea Chinei de Sud

China a răspuns la operaţiunea desfăşurată marţi de distrugătorul american USS Lassen în Marea Chinei de Sud prin urmărirea navei americane şi convocându-l pe ambasadorul american din Beijing.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015. (Captură Foto)

Un distrugător chinez cu rachete ghidate şi o navă de patrulare au urmărit şi avertizat distrugătorul USS Lassen, a declarat Ministerul chinez al Apărării, adăugând că armata va lua măsurile necesare pentru a proteja securitatea ţării, conform unui raport Reuters.

Viceministrul chinez de externe Zhang Yesui l-a convocat pe ambasadorul american la Beijing, Max Baucus, pentru a-i comunica părerea regimului comunist, conform căruia operaţiunea distrugătorului american a fost "iresponsabilă". Anterior, Ministerul chinez de Externe declarase că USS Lassen a pătruns ilegal în apele din apropierea insulelor arhipelagului Spratly fără permisiunea guvernului chinez.

Decizia Marinei SUA de a trimite distrugătorul USS Lassen în apropierea recifelor Subi şi Mischief a reprezentat cea mai fermă opoziţie a SUA faţă de agresiunea teritorială a Chinei în regiune.

Beijingul susţine că zona de 22 km delimitată în jurul recifurilor înălţate de China ar face parte din apele sale teritoriale - în ciuda tratatelor internaţionale care specifică faptul că regula nu se aplică insulelor ridicate artificial.

“Acţiunile navei de luptă americane au ameninţat suveranitatea şi securitatea Chinei, au periclitat siguranţa personalului şi instalaţiile de pe recife şi au afectat pacea şi stabilitatea regională”, a mai susţinut Ministerul chinez de Externe într-o declaraţie publicată pe website-ul său.

Secretarul american al apărării Ashton Carter a confirmat patrula de marţi în cadrul unei audieri în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA.

Conform unui oficial anonim al Departamentului american al Apărării, nava de luptă americană a fost urmărită de o navă chineză la o distanţă considerată sigură. El a adăugat că operaţiunea americană în Marea Chinei de Sud s-a desfăşurat fără niciun incident.

“M-aş aştepta ca aceasta să devină o operaţiune regulată în Marea Chinei de Sud. Acest tip de operaţiune nu ar trebui să fie considerată provocatoare”, a mai susţinut oficialul american.

SUA a permis manevre asemănătoare din partea Beijingului în luna august, când vase aparţinând marinei chineze au navigat pe lângă coasta Alaskăi.

China a început construcţia unor insule artificiale în Marea Chinei de Sud, înălţând recifuri aflate sub apă, după ani în care a încercat să revendice Insulele Spratly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe