Marina SUA va creşte numărul de patrule în zona insulelor artificiale chineze

Conform declaratiilor unui oficial al Pentagonului, numărul “vizitelor” navelor americane în apropierea insulelor artificiale chineze din Marea Chinei de Sud se va mări. Beijingul susţine că manevrele SUA ar putea duce la izbucnirea unui razboi.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei. (US Navy)

Marina americană va desfăşura de aproximativ două ori în fiecare trimestru patrule în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly, o zonă care este considerată unilateral de către Beijing ca făcând parte din apele sale teritoriale, conform unui oficial nenumit din sectorul Apărării.

“Vom efectua vizite de aproximativ 2 ori într-un trimestru sau chiar mai puţin”, a declarat oficialul, adăugând că este suficient pentru ca prezenţa americanilor în regiune să devină regulată dar nu şi constantă. “În acest fel ne putem exercita cu regularitate drepturile în baza legii internaţionale şi putem aminti chinezilor şi altora care este punctul nostru de vedere.”

Afirmaţiile oficialului au loc la o săptămână după ce distrugătorul american USS Lassen a navigat în interiorul zonei de 22 km din jurul insulelor artificiale chineze, în apropierea recifelor Subi şi Mischief. Incidentul a reprezentat o provocare fermă pentru revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

China a răspuns aspru la operaţiunea SUA, trimiţând pe urmele navei americane un distrugător chinez cu rachete ghidate şi o navă de patrulare.

Ministerul chinez de Externe a declarat că USS Lassen “a ameninţat suveranitatea şi interesele de securitate ale Chinei” şi a declarat că acesta a pătruns “ilegal” în apele teritoriale chineze.

Joia trecută, comandantul Marinei chineze l-a avertizat pe şeful operaţiunilor maritime americane că astfel de acte provocatoare ar putea duce la război, conform Washington Free Beacon.

“Dacă Statele Unite continuă cu aceste tipuri de acte periculoase şi provocatoare, ar putea exista o situaţie foarte tensionată între forţele maritime şi aeriene ale celor două tabere, sau chiar un incident minor care ar putea declanşa un război”, a susţinut amiralul Wu Shengli într-o declaraţie publicată de Marina chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe