Beijingul cel cu două feţe: China construieşte infrastructură la graniţa cu Coreea de Nord

Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

Au apărut imagini care arată că Beijingul a construit infrastructură la graniţa cu Coreea de Nord, despre care se crede că va fi folosită pentru a masa un număr important de trupe în cazul în care izbucneşte conflictul cu Coreea de Nord.

China comunistă este în mod tradiţional protectorul din umbră al regimului paranoic de la Phenian, dar testele balistice efectuate de Kim Jong Un se pare că pun la încercare răbdarea Chinei.

Evoluţia survine în momentul în care Phenianul a fost observat transportând 30 de rachete Scud din Hwangju, în sudul capitalei Phenian, către coastă.

Noi imagini din satelit arată însă că Beijingul a început construirea unei autostrăzi cu şase benzi în regiunea depopulată din nord est, în proximitatea graniţei cu Coreea de Nord.

Cum majoritatea ţăranilor chinezi nu sunt în măsură să îşi permită un autovehicul, analiştii speculează că autostrada G1112 va avea un rol în masarea rapidă de trupe şi tancuri lângă graniţa cu Coreea de Nord.

Scott Snyder, director al programului politicii pentru Coreea de la Council on Foreign Relations, a declarat pentru Daily Star Online: “provincia Jilin a inclus în bugetul său şi a plătit îmbunătăţirea infrastructurii inclusiv în anumite părţi din Coreea de Nord, pentru a îmbunătăţi accesul la portul Rason”.

Dean Cheng, expert în probleme de securitate asiatice de la Heritage Foundation din Washington, este de părere că Beijingul are o „multitudine” de planuri militare pentru a captura armele nucleare ale Phenianului .

Imaginile, văzute de Daily Star Online înfăţişează proiecte chineze de infrastructură şi muncitori chinezi săpând tuneluri prin munţi şi construind poduri peste râuri.

Există informaţii conform cărora China încearcă să găsească moduri prin care să-l asasineze şi înlocuiască pe liderul nord coreean Kim Jong-un – posibil printr-un membru al familiei sale.

Recent, un unchi al actualului lider, Kim Jong-un, a fost omorât după ce ar fi purtat tratative secrete privind înlocuirea liderului nord coreean cu anumite cercuri din Partidul Comunist Chinez. Conform surselor, veşti despre tratative au fost scurse din interiorul Partidului către liderul de la Phenian, care a luat măsuri drastice.

China nu vede cu ochi buni atitudinea agresivă a liderului nord coreean deoarece catalizează o posibilă apropiere între Japonia şi Coreea de Nord, care este extrem de dăunătoare Beijingului.

Deşi China a cerut negocieri cu regimul despotic al Coreei de Nord, au existat numeroase rapoarte despre pregătirea unor contigente la graniţa dintre cele două ţări.

Luna trecută Beijingul a doborât rachete lângă graniţa cu Coreea de Nord, într-un show de forţă prin care dorea să avertizeze Coreea de Nord, sau să liniştească presiunile făcute de SUA.

Forţele aeriene chineze cu efectuat manevre lângă Peninsula Coreeană exersând apărarea de un atac surpriză, presupus ca fiind efectuat de un vecin scăpat de sub control.

Exerciţiul a survenit pe fondul cererilor tot mai accentuate ale SUA ca Beijingul să depună eforturi pentru a opri regimul nord coreean, într-un moment extrem de sensibil – la numai câteva zile după ce Kim Jong Un efectuase un test cu bomba de hidrogen.