Persecuţia pornită de China se întinde: Banca centrală a Rusiei a interzis website-urile care oferă criptovalute

Rusia va bloca accesul la website-urile de schimburi valutare care oferă criptovalute, precum Bitcoin, a declarat marţi Sergei Shvetsov, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei. El le-a numit "dubioase".
Bitcoin
Bitcoin (NurPhoto/Getty Images)

Autorităţile financiare din Rusia au tratat iniţial orice tip de bani, emişi de instituţii neacceptate de stat, ca fiind ilegal, spunând că aceştia ar putea fi folosiţi pentru spălarea banilor.

Ulterior, autorităţile au acceptat piaţa globală în plină expansiune a criptovalutelor, dar doresc fie să controleze cifra de afaceri, fie să limiteze accesul acestora la piaţă.

"Nu putem sta deoparte. Nu putem oferi acces direct şi facil la astfel de instrumente dubioase pentru investitori", a spus Shvetsov, referindu-se la populaţie.

Vorbind la o conferinţă pe tema instrumentelor derivate de pe piaţa financiară, Shvetsov a declarat că Banca Centrală vede un interes crescut în criptovalute, din cauza ratei mari a rentabilităţii acestora.

Însă el a avertizat despre criptovalute că se transformă treptat dintr-un mijloc de plată în active cu randament ridicat.

Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală care a apărut la jumătatea anului 2010, s-a tranzacţionat ultima oară în jurul valorii de 4.807 USD, faţă de preţul iniţial de mai puţin de 1 USD.

"Credem că pentru cetăţenii noştri, pentru companii, utilizarea acestor criptovalute ca obiect de investiţii atrage riscuri nejustificat de mari", a reiterat el.

Autorităţile ruseşti au declarat, anul acesta, că ar dori să reglementeze utilizarea criptovalutelor de către cetăţenii şi companiile ruseşti.