Coreea de Nord: Cutremur detectat în apropierea poligonului nuclear. A testat Kim Jong-un o bombă?

Un cutremur a fost detectat vineri în apropierea poligonului nuclear al Coreei de Nord, generând temeri că dictatorul comunist Kim Jong-un ar fi putut desfăşura un alt test nuclear.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian.
Racheta nord-coreeana de rază intermediară Hwasong-12 decolează de pe o rampă de lansare într-o locaţie nedezvăluită, în apropiere de Phenian. (Getty Images)

Cutremurul cu o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter a avut loc după un alt cutremur de magnitudine 6,1 de luna trecută, despre care Phenianul a precizat că a fost rezultatul testării unei bombe cu hidrogen.

Conform US Geological Survey (USGS), cutremurul de vineri a fost detectat la doar 23 km de Sungjibaegam, un oraş situat în apropierea poligonului de teste nucleare Punggye-ri, adăugând că nu poate confirma dacă acest cutremur a fost natural sau produs de om.

O declaraţie publicată pe site-ul USGS susţine: “Acest eveniment a avut loc în zona în care au avut loc testele nucleare nord-coreene precedente.

“Evenimentul are caracteristicile unui cutremur dar, totuşi, nu putem confirma concludent în acest moment natura evenimentului (produs de om sau natural)”.

Cutremurul a avut loc o adâncime de 5 km, conform USGS.

Testul nuclear desfăşurat de Phenian în luna septembrie a fost atât de puternic încât a zguduit clădiri în unele zone din China şi Rusia şi a fost descris ca un “succes perfect” de către mass media nord-coreeană de stat.

Toate cele şase teste nucleare nord-coreene precedente au provocat cutremure cu o magnitudine de 4,3 sau mai mult, ducând la sugestii că evenimentul de astăzi ar putea fi natural sau provocat de prăbuşirea unui tunel.

Comunitatea internaţională continuă să impună sancţiuni împotriva Coreei de Nord pentru a forţa regimul comunist să renunţe la programele sale de arme nucleare şi rachete.

John Kelly, şeful de personal al Casei Albe, a precizat că administraţia preşedintelui american Donald Trump consideră că ameninţarea prezentată de capabilitatea armelor nucleare nord-coreene este în prezent controlabilă, adăugând că Phenianului nu i se poate permite să dezvolte abilitatea de a lovi teritoriul SUA.

În acelaşi timp, Emiratele Arabe Unite au anunţat intenţia de a suspenda legăturile cu Coreea de Nord pe fondul criticilor internaţionale legate de programele sale de arme nucleare şi rachete.

Ambasadorului nord-coreean în Emiratele Arabe Unite i s-a cerut să părăsească ţara. De asemenea, Emiratele au precizat că vor suspenda serviciile propriului ambasador în Phenian, conform unei declaraţii publicate de Ministerul de Externe.

Declaraţia a mai precizat că Emiratele Arabe Unite nu vor mai emite vize sau licenţe de companii pentru cetăţenii nord-coreeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe