Rusia complică ecuaţia nord coreeană: începe tratative cu Phenianul

Rusia a susţinut sancţiunile conduse de SUA împotriva Coreei de Nord după ce aceasta a testat recent o bombă cu hidrogen. Dar, oficialii ruşi discută acum, cu un important diplomat nord-coreean aflat în vizită la Moscova, despre o altă soluţie.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Lintao Zhang/Getty Images)

China şi Rusia au declarat anterior că susţin o abordare de tipul “suspendare-pentru-suspendare” pentru a restrânge programul de arme nucleare şi rachete balistice al Coreei de Nord. Strategia respectivă cere ca Phenianul să oprească testele sale în schimbul anulării exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene în Peninsula Coreeană.

SUA şi Coreea de Sud au trimis recent opt avioane de luptă şi două bombardiere în apropiere de Coreea de Nord în cadrul unui spectacol de forţă de “rutină”.

În ultimele câteva săptămâni, liderii ruşi au devenit neliniştiţi, în special după ce mai mulţi oficiali americani de rang înalt au avertizat că utilizarea forţei armate împotriva Phenianului nu este exclusă.

La rândul său, în timpul unui discurs adresat săptămâna trecută Adunării Generale a ONU, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va distruge “în totalitate” Coreea de Nord dacă va fi forţat să apere SUA sau pe aliaţii săi.

Drept răspuns, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a formulat propria ameninţare şi l-a numit pe Trump “deranjat mintal” şi “bătrân senil”.

Totuşi, Rusia a căzut de acord cu restricţiile propuse de SUA împotriva Phenianului , în ciuda abordării Washingtonului. Iar în 11 septembrie, Moscova a votat cu restul membrilor Consiliului de Securitate al ONU în vederea adoptării celor mai stricte sancţiuni plasate până acum împotriva regimului comunist izolat.