Baia de sânge din Kunming: lucruri ciudate în spatele scenei politice chineze


Într-o imagine luată la 5 martie 2012, Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, participa la sesiunea de deschidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing
Într-o imagine luată la 5 martie 2012, Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, participa la sesiunea de deschidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Ce legături există între un atac terorist într-o gară din sud-vestul Chinei şi fostul şef al Securităţii Chinei aflat în arest? La prima vedere prea deloc. Însă după ce un comando criminal format din 10 indivizi a măcelărit în sâmbăta de 1 martie, seara, 130 de persoane cu cuţite de măcelărie pe un peron al gării din Kunming, la Beijing se întâmplă o serie de evenimente legate de fostul ţar al securităţii Chinei, „naşul” Zhou Yongkang.

În prezent, în cadrul luptei pentru putere care se desfăşoară în interiorul Partidului Comunist Chinez (PCC) loviturile se ţin lanţ, una după cealaltă. Pe 3 martie urma sa se deschidă la Beijing „Conferinţa Politică Consultativă”, urmată la scurt timp de şedinţa Congresului Poporului. Momente nu tocmai bune pentru abordarea unor teme fierbinţi. În mod normal, astfel de teme sunt evitate pe cât posibil înaintea unor evenimente importante.

O întrebare de actualitate, devenită în ultimele luni chiar una fierbinte ("elefantul din cameră", ca să zic aşa), este următoarea: ce se va alege cu fostul şef al securităţii chineze, “naşul” Zhou Yongkang în vârstă de 72 de ani, bănuit de delapidarea a sute de miliarde şi căruia i se atribuie cele mai grave crime împotriva umanităţii? Presiunile exercitate asupra întregului său clan sunt, bineînţeles, proporţionale. Parcă în mod calculat, la conferinţa de presă dinaintea deschiderii “Conferinţei Consultative” s-a vorbit în treacăt despre Zhou. Dar, înainte de acest eveniment s-a derulat un altul de-a dreptul terifiant.

Mai întâi o baie de sânge, apoi o conferinţă de presă

Pe 1 martie seara, în jurul orei 21:00, în gara din Kunming, capitala provinciei Junnan din sud-vestul Chinei, a avut loc un atac al unui grup de atentatori îmbrăcaţi în negru. Înarmaţi cu cuţite lungi de peste 40 cm, care sunt folosite în mod normal la tăierea porcilor, ei au declanşat o baie de sânge: 32 de morţi şi 130 de răniţi. Poliţia a împuşcat patru făptaşi şi o atacatoare a fost capturată.

Cotidianul poporului, publicaţie chineză de stat vorbea încă din acea noapte despre un “atac terorist în forţă”. Preşedintele Chinei Xi Jinping l-a trimis personal pe actualul său şef al securităţii în funcţie la Yunnan pentru investigaţii, dar guvernul local din Kunming găsise deja vinovatul. “Terorismul uigur” era de vină, chiar înainte ca investigatorul prezidenţial să poată trage vreo concluzie.

Aceste circumstanţe alături de contextul momentului îi fac pe observatori să bănuiască faptul că atacul a fost întreprins de către banda lui Jiang Zemin ca act de răzbunare, având ca ţel declanşarea stării de nelinişte şi slăbirea poziţiei preşedintelui Xi Jinping înaintea congresului. Cu numai câteva ore înainte de atac, revista economică pe nume Caixin controlată de facţiunea Xi din Partid, dezvăluise pentru prima dată arestarea fiului lui Zhou Yonkang, Zhou Bin şi a familiei acestuia.

După mai puţin de o zi de la sângerosul atac, un purtător de cuvânt al regimului a venit cu o luare de poziţie referitoare la cazul Zhou.

Ce spune ofiţerul de presă al Beijing-ului

Duminică 2 martie, Beijing: la conferinţa de presă la “Conferinţa consultativă” un jurnalist de la South China Morning Post pune întrebarea crucială: “Circulă în afară multe ştiri despre Zhou Yongkang. Care este părerea dumneavoastră?” Tăcerea prelungită a lui Lu, ofiţer de presă al agenţiei de ştiri Xinhua, i-a făcut pe jurnalişti să bufnească în râs. În cele din urmă, acesta a răspuns: “În această privinţă, noi doi ne aflăm în aceeaşi situaţie, respectiv ştirea ne-a parvenit din medii diferite. Indiferent despre ce persoană este vorba şi indiferent ce poziţie ocupă, din moment ce încalcă disciplina de Partid şi legile statului, aceasta este pedepsită cu asprime. Numai atât pot să spun legat de acest subiect. După o pauză a adăugat zâmbind: “înţelegeţi doar ...“

Rolul de organizator al jafului de organe, jucat de Zhou în cadrul persecuţiei Falun Gong, nu a fost menţionat. Au lipsit de asemenea tentativa de puci şi asasinare împotriva lui Xi Jinping

Ofiţerul de presă Lu este, începând din 2006, omul de încredere al lui Xi Jinping. Observatorii bănuiesc că declaraţia sa fost regizată în mod voit într-o notă umoristică. Imediat ştirea a devenit una de top pe Caixin şi Weibo.

Pentru prima oară apare lista cu crimele lui Zhou

La ora 20:35 ora Beijing-ului a apărut pentru prima dată pe web-situl “Pentru construirea unei politici chineze curate” o “înştiinţare generală” a Centralei Partidului Comunist Chinez legată de “gravele încălcări ale disciplinei de partid” comise de către Zhou. Articolul a dispărut din nou după numai câteva ore. Unele medii din Hong Kong l-au considerat ca fiind un fals, deoarece faptele legate de un caz atât de important care nu sunt publicate în mod oficial prin Agenţia Xinhua, este posibil să fie dubioase.

“În timp ce exercita funcţia de director al concernului petrolier CNPC şi una în Ministerul pentru Resursele Statului, pe cea de şef al Partidului Comunist Chinez pe provincia Sichuan şi pe cea de şef al Securităţii Statului, Zhou Yongkang a încălcat în mod grav disciplina Partidului Comunist, şi-a folosit poziţia în mod excesiv şi a comis greşeli grave”, se spune în textul comunicatului.

“Şi-a folosit poziţia, pentru a-i face pe alţii să beneficieze de avantaje şi a încasat direct şi indirect, prin familia sa, sume imense de bani negri.” Acelaşi lucru îi este imputat şi fiului său Zhou Bin. În afară de asta, în funcţiile pe care le-a ocupat Zhou “a luat decizii personale greşite”, a “întreţinut relaţii sexuale imorale cu mai multe femei” şi a oferit sprijin şi protecţie unor bande de tip mafiot.” Ar mai fi bănuit de “introducerea în buzunarul propriu a unor imense averi ale statului”.

Din motive lesne de înţeles, rolul de organizator al jafului de organe, jucat de Zhou în cadrul persecuţiei Falun Gong, nu a fost menţionat. Au lipsit de asemenea tentativa de puci şi loviturile mortale îndreptate împotriva lui Xi Jinping.

Locuitorii Hong Kong-ului demonstrează împotriva crimelor comise în lupta pentru putere

Între timp, locuitorii Hong Kong-ului s-au săturat de metodele mafiote ale luptei pentru putere practicate în interiorul Partidului Comunist Chinez. Recent, 13 mii de oameni au demonstrat împotriva tentativei de crimă îndreptată contra lui Liu Jintu, fost redactor şef la Min Pao. Reprezentanţi media, alături de cetăţeni îmbrăcaţi în negru, au ţinut un banner pe care se putea citi sloganul: “Nu ne pot omorî pe toţi!“