Aveţi un „spion” în casă: celebrul robot Roomba vrea să vândă planul casei voastre


Robot Roomba
Robot Roomba (iRobot)

Aveţi unul din acei mici roboţi care vă curăţă casa dintr-o parte în alta, fără să se lovească de nimic? Pregătiţi-vă, creatorul său vrea să vândă toate datele pe care le-a colectat în casa dumneavoastră.

Roboţii de făcut curăţenie se află deja de câţiva ani printre noi şi sectorul este în creştere. Inovaţia a făcut ca aceste maşini mici să înregistreze planul casei, să-l memoreze şi să lucreze complet autonom. Cu toate acestea, ceea ce puţini şi-ar fi putut imagina până acum este faptul că aceleaşi date, hărţi (anonime) cu fiecare colţ al casei voastre, alături de milioanele de date ale altor gospodării, sunt pe cale să fie vândute giganţilor tehnologiei.

Acesta este planul lui Colin Angle, CEO al iRobot (creatorul celebrului Roomba). Managerul a explicat pentru Reuters planul său de a vinde baza de date cu planurile colectate de-a lungul anilor în milioane de case de invenţia lor, cu scopul de a îmbunătăţi tehnologia caselor inteligente.

De ce o fac?

Deoarece există cumpărători dispuşi să plătească pentru ele, mai ales Google, Amazon sau Apple. Aceşti giganţi au lansat deja diferiţi asistenţi personali (Google Home, Alexa sau HomePod) şi le-ar veni genial aceste informaţii pentru a optimiza experienţa utilizatorului. Conform spuselor lui Angle, „există un ecosistem complet de lucruri şi servicii pe care o casă inteligentă le poate oferi dacă are în posesia sa o hartă actualizată a casei, pe care utilizatorul a fost de acord să o partajeze”. Până în prezent au ajuns deja la un acord cu Amazon pentru ca sistemul lor să se integreze cu Alexa, şi sunt aproape să încheie un altul cu Google şi Apple.

Acum, problema delicată este clară: confidenţialitatea. Cum vor întocmi aceste acorduri pentru a stabili că datele private ale locuinţelor nu vor fi vândute către părţi terţe? Şi cel mai important: avem încredere că iRobot nu va fi hack-uit şi datele caselor noastre nu sfârşesc prin a fi publicate pe Internet?

Literele mici sunt cele care păcălesc

Cheia acestor lucruri, aşa cum se întâmplă adesea în aceste cazuri de confidenţialitate, se află în literele mici. În cadrul politicii de confidenţialitate a robotului Roomba există deja clauza care permite vânzarea informaţiilor colectate de către acesta. Se află în termenii şi condiţiile pe care utilizatorul trebuie să le accepte obligatoriu înainte de a începe să utilizeze aparatul.

Compania precizează clar faptul că „putem împărtăşi informaţiile dvs. personale cu părţi terţe, în relaţie cu orice fel de tranzacţie a companiei, cum ar fi o fuziune, vânzarea tuturor sau a unei părţi din activele sau părţile sociale, reorganizarea, finanţarea, schimbarea de control sau achiziţia totală sau a unei părţi a afacerii noastre de către o altă societate sau în caz de faliment sau proceduri similare”.

Este fraza tipică prin care orice companie îşi acoperă spatele în cazul în care decide să vândă datele clienţilor, dar acum se pare că iRobot este dispusă să o facă mai mult decât oricând. În acest moment, ambiguitatea s-ar afla în text: dă acesta companiei libertatea totală să vândă informaţiile clienţilor sau o poate face numai în cazul în care aceste societăţi interesate de date vor cumpăra o parte din iRobot? Dar, compania ar putea, de asemenea, să actualizeze în orice moment politica sa de confidenţialitate din moment ce este pregătită să vândă datele.

În orice caz, iRobot va trebui să explice foarte bine ce fel de date ar vinde, cui şi cum. În caz contrar, se confruntă cu o posibilă reorientare a clienţilor spre alţi producători care, în schimbul unui produs inferior tehnologic, pot oferi ceva mai valoros pentru din ce în ce mai multe persoane: intimitatea.

Mai multe informaţii: Reuters: Roomba vacuum maker iRobot betting big on the 'smart' home

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură