China a ucis sau arestat aproximativ 20 de surse CIA în perioada 2010-2012
Guvernul chinez a “sabotat în mod sistematic” eforturile de spionaj ale CIA în China începând cu finele anului 2010, omorând sau aruncând în spatele gratiilor cel puţin 20 de surse CIA sub acoperire în perioada 2010-2012, a raportat sâmbătă publicaţia americană The New York Times.
New York Times, citând 10 actuali şi foşti oficiali americani care au discutat sub anonimat, a descris breşa informaţională ca fiind una dintre cele mai grave din ultimele decenii.
Unii investigatori consideră că a existat un spion dublu în cadrul CIA, în timp ce alţii suspectează că regimul comunist chinez a pătruns ilegal în sistemul folosit de agenţie pentru a comunica cu sursele sale din străinătate. Dezbaterea rămâne nerezolvată, a mai precizat publicaţia.
Cel puţin 12 surse ale CIA au fost ucise de la sfârşitului anului 2010 până la sfârşitul anului 2012, inclusiv o sursă care a fost împuşcată în faţa colegilor în curtea unei clădiri guvernamentale ca un avertisment trimis altor surse, potrivit New York Times.
În total, între 18 şi 20 de surse CIA din China au fost ucise sau aruncate în închisoare, conform declaraţiilor făcute de foşti oficiali seniori americani, citaţi de New York Times.
Acele pierderi au fost comparabile cu numărul de agenţi americani pierduţi în Uniunea Sovietică şi Rusia din cauza spionilor Aldrich Ames şi Robert Hanssen.
De regulă, pentru serviciile occidentale de informaţii a fost foarte greu să dezvolte reţele de spionaj în China şi Rusia.
În 2013, FBI şi CIA au concluzionat că China nu mai avea abilitatea de a identifica agenţii americani, a precizat New York Times.
Atât CIA, cât şi FBI au refuzat să comenteze.
Corupţie la nivel înalt
Pe de altă parte atât Bill Clinton cât şi Barack OBama au fost aleşi cu un masiv sprijin din partea regimului comunist de la Beijing.
La primele alegeri care au adus preşedinţia lui Barack Obama, o mare parte a fondurilor sale de campanie au provenit de pe internet, prin tranzacţii mici - sub 200 USD, care nu puteau fi verificată provenienţa cărţilor de credit folosite. Conform organizaţiei Goverment Accountability Institute, siteul obama.com, care referea tranzacţiile către procesorul de plată al lui Barack Obama, aparţinea unui american pe nume Robert Roche, având legături puternice cu instituţii financiare din Shanghai.
Clanul Clinton este cunoscut şi el pentru legăturile cu regimul de la Beijing. Cel mai sonor scandal care a implicat preşedintele american este cazul Charlie Trie. Investigaţiile au arătat că Bill Clinton a autorizat vânzarea de tehnică militară ulrasecretă către China. Pe de altă parte China a finanţat, prin Charlie Trie, alegerile celui de-al doilea mandat al lui Bill Clinton.