SUA scoate Kaspersky Lab de pe 2 liste de furnizori de echipamente tehnologice

Administraţia SUA a scos compania rusă Kaspersky Lab de pe două liste de furnizori aprobaţi, folosite de agenţiile guvernamentale pentru a cumpăra echipamente tehnologice. Decizia a fost luată în contextul temerilor că produsele firmei de securitate ar putea fi utilizate de Kremlin pentru a pătrunde în reţelele americane.
(Getty Images)

Scoaterea de pe liste reprezintă cea mai concretă acţiune luată împotriva companiei Kaspersky după câteva luni de suspiciuni crescânde în rândul oficialilor sectorului de informaţii că firma ar putea avea legături prea strânse cu agenţiile de spionaj ruseşti, care au fost acuzate de comiterea de atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite.

Produsele Kaspersky au fost înlăturate de pe lista de furnizori folosită de Administraţia pentru Servicii Generale pentru contracte care acoperă servicii de informaţii şi tehnologie, potrivit unei purtătoare de cuvânt a agenţiei.

Priorităţile agenţiei “sunt acelea de a asigura integritatea şi securitatea sistemelor şi reţelelor administraţiei SUA”, a adăugat ea.

Antivirusul produs de Kaspersky este popular în SUA şi în întreaga lume, iar compania a fost un jucător major pe piaţa securităţii cibernetice timp de câteva decenii.

Kaspersky a precizat că “nu are nicio legătură cu niciun guvern şi compania nu a ajutat niciodată şi nu va ajuta vreun guvern în acţiunile de spionaj cibernetic”, adăugând că a fost prinsă “în mijlocul unei lupte geopolitice”.