Autorii circumscripţiilor uninominale, încântaţi de produsul lor. Expert: Vor urma derapaje serioase

Moldovenii au avut nenumărate motive de îngrijorare privind modificarea sistemului electoral, iar după aprobarea hărţii circumscripţiilor uninominale, efectele încă urmează să se manifeste şi vor rezona, într-un fel sau altul, în următorii ani, consideră Dumitru Alaiba.
Maria Maevschi
15.11.2017

Şeful Comisiei responsabile de crearea circumscripţiilor electorale în baza cărora se va vota la alegerile parlamentare din 2018, Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale şi director al Centrului pentru implementarea reformelor, este mulţumit de deciziile luate privind crearea hărţii circumscripţiilor uninominale pentru parlamentare.

„Am avut posibilitatea să discut cu vechii mei prieteni, funcţionari electorali din diferite ţări, participând la lucrările conferinţei anuale a Asociaţiei Europene a Funcţionarilor Electorali, şi chiar am făcut şi o comunicare pe acest subiect: Am prezentat principiile care au stat la bază, am arătat produsul, harta de distribuire teritorială administrativă în baza legii, harta circumscripţiilor într-o prezentare comparativă, reacţiile au fost pozitive”, a menţionat Iurie Ciocan.

De menţionat este faptul că în Republica Moldova părerile sunt împărţite, astfel că o mare parte a societăţii civile consideră că harta circumscripţiilor electorale pentru alegerile parlamentare din 2018 a fost făcută în favoarea democraţilor şi socialiştilor, partidele pro-europene de opoziţie, extraparlamentare neavând mari şanse să acceadă în Parlament.

Potrivit hărţii aprobate de Guvern, în prezent există 51 de circumscripţii uninominale, dintre care 46 se află pe teritoriul controlat de Republica Moldova, două sunt pentru teritoriul din stânga Nistrului, „temporar în afara controlului constituţional”, care vor fi deschise la Chişinău, „aşa prevede legea”, iar trei pentru cetăţenii de peste hotare, una în Vest, una în Est şi una pentru cei din SUA şi Canada.

„Toate sediile circumscripţiilor de peste hotarele ţării vor fi deschise în Chişinău, aşa prevede legea şi Codul Electoral, dar numărul de birouri electorale este o opţiune pe care trebuie să ne-o propună Ministerul de Externe şi să fie aprobată de Guvern”, a precizat Iurie Ciocan. Totuşi, cei din stânga Nistrului vor vota în secţiile de votare deschise special pentru ei pe malul drept al Nistrului, la Chişinău aflându-se doar sediul Consiliului, „dar de-a lungul râului Nistru, de la Nord spre Sud se vor deschide birouri electorale speciale care vor deservi aceşti alegători, aşa cum a fost şi la celelalte alegeri”.

„Ieri, în cadrul emisiunii "Important", de la TVC 21, Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, a confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt. Aceste prevederi, luate împreună, vor afecta negativ pluralismul şi democraţia din ţara noastră. Pe cinci le-a confirmat direct, iar pe altele nu le-a infirmat”, se arată pe pagina de Facebook a Centrului de Politici şi Reforme.

Directorul de programe CPR Moldova, Dumitru Alaiba a scris anterior pe blogul său că la 20 iulie 2017, Parlamentul a votat sistemul mixt, fiind încălcată orice procedură, avertizare, recomandare, practică internaţională, bun simţ. „Efectele acestui vot încă urmează să se manifeste şi vor rezona, într-un fel sau altul, în următorii ani”, consideră Alaiba.

Mai mult decât atât, expertul CPR a mai specificat că principalul scop al celor care au votat pentru modificarea sistemului electoral, iar recent şi harta circumscripţiilor uninominale a fost aprobată de Guvern, ar fi „să ne facă să ne resemnăm, să acceptăm realitatea pe care ne-au impus-o, să uităm încetul cu încetul. O idee, căreia, vă rog să îi interziceţi accesul în capul vostru – ”că nimic nu s-a schimbat, că şi până acum era fix aşa”. Există o mulţime de date care arată că acest sistem va duce la derapaje serioase”, a punctat Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor