Alianţa rebelilor sirieni cere Rusiei să nu îi mai bombardeze taberele şi poziţiile

În condiţiile în care Rusia îşi intensifică campania de bombardamente în Siria, cu scopul de a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, rebelii au cerut Moscovei să nu îi mai atace.
Un rebel manevrează un lansator de rachete antitanc TOW în Siria.
Un rebel manevrează un lansator de rachete antitanc TOW în Siria. (Captură Foto)

O alianţă de grupuri rebele asociate cu Armata Siriană Liberă a declarat luni că este sceptică în legătură cu planurile anunţate de Rusia în privinţa susţinerii rebelilor, adăugând că Moscova trebuie să înceteze să mai bombardeze rebelii şi civilii şi să îşi retragă sprijinul pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, conform Reuters.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat în weekend că forţa aeriană rusească, care bombardează rebelii sirieni din 30 septembrie, va fi pregătită să ajute opoziţia “patriotică” siriană.

“Cuvintele lor nu sunt precum acţiunilor lor. Cum putem discuta cu ei în timp ce ne atacă?”, a declarat Issam al-Rayyes, purtător de cuvânt al Frontului Sudic al Armatei Siriene Libere (ASL), pentru Reuters.

De la începerea campaniei de bombardamente ruseşti, avioanele de luptă ale Kremlinului au lovit poziţii ale mai multor grupuri afiliate cu ASL în zonele nordice ale Siriei. Forţele ruseşti oferă acoperire aeriană pentru mai multe ofensive terestre majore desfăşurate de armata siriană, care este de asemenea susţinută de luptători iranieni şi membri ai grupării libaneze Hezbollah.

SUA şi aliaţii săi au acuzat Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statului Islamic.

Respingând unele afirmaţii, Rayyes a declarat că nu a existat niciun contact între rebeli şi ruşi. “Nu avem nevoie de niciun ajutor acum, ei ar trebui să nu ne mai atace bazele şi apoi putem discuta despre o cooperare viitoare”, a adăugat el.

Comentariile sale confirmă atitudinea altor rebeli sirieni faţă de declaraţiile ruşilor, aceştia considerând că Moscova acţionează pur si simplu doar pentru a-şi susţine aliatul, pe preşedintele Assad.

La rândul său, un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat luni că mai multe delegaţii ale ASL au vizitat Moscova de câteva ori, au raportat agenţiile de ştiri ruseşti, contrazicând afirmaţiile lui Rayyes, conform Yahoo News.

Kremlinul a mai declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon pentru a doua oară în ultimele cinci zile cu regele Salman al Arabiei Saudite, o ţară care a susţinut opozanţii guvernului din Damasc.

SUA şi aliaţii săi au subliniat în repetate rânduri că războiul din Siria se poate termina doar pe cale paşnică, printr-o soluţie politică, care prevede în cele din urmă retragerea de la putere a lui Assad.

Totodată, intervenţia rusă în Siria s-ar putea dovedi a fi costisitoare pentru Moscova ţinând cont de faptul că ofensiva siriană împotriva rebelilor nu se desfăşoară conform aşteptărilor. O acţiune militară pe termen lung, fără câştiguri tangibile pentru regimul sirian, ar putea eroda efectul propagandistic al campaniei ruseşti de bombardamente.