ONU avertizează în privinţa abuzării sexuale a refugiaţilor ce doresc să ajungă în Europa

ONU a tras un semnal de alarmă asupra violenţelor şi abuzurilor sexuale comise împotriva refugiaţilor – copii şi femei – care încearcă cu disperare să ajungă în Europa.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015. (Captură Foto)

În timpul unei conferinţe de presă desfăşurată vineri la Palais des Nations în Geneva, purtătoarea de cuvânt a agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Melissa Fleming, a declarat că agenţia a primit “mărturii credibile” şi rapoarte despre copii care au fost supuşi unor abuzuri sexuale pentru a-şi plăti drumul către Europa şi despre femei care au fost forţate să facă sex datorită lipsei securităţii de bază existente în special la centrele supraaglomerate de primire a refugiaţilor.

„Din mărturiile şi rapoartele pe care le-am primit am aflat că au fost cazuri în care unii copii au fost implicaţi în aşa zisul ‘sex de supravieţuire’ pentru a-şi continua călătoria, fie pentru că au rămas fără bani, fie pentru că au fost jefuiţi”, a declarat ea, adăugând că cei mai vulnerabili sunt copiii neînsoţiţi de părinţi sau rude.

Copiii aflaţi în centrele de detenţie alături de adulţi sunt expuşi unui risc ridicat de a fi abuzaţi de aceştia din urmă, a adăugat Fleming, cerând autorităţilor să găsească alternative pentru detenţia copiilor.

Rutele nesigure către destinaţiile dorite, lipsa unei iluminări suficiente şi lipsa spaţiilor separate pentru femeile singure în taberele de refugiaţi sunt, printre altele, factori care au ridicat riscul pentru atacarea sexuală a femeilor, a declarat Fleming.

Conform UNHCR, anul acesta au sosit până acum în Europa, pe mare, peste 644.000 de refugiaţi şi migranţi. Dintre aceştia, peste o treime (34%) sunt femei şi copii care sunt în special vulnerabili la abuzuri în timp ce tranzitează Europa.

Majoritatea celor care caută azil în Europa au fugit din calea unor conflicte violente din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria. Totuşi, oficialii europeni sunt divizaţi în privinţa modului de gestionare a crizei refugiaţilor de pe continentul european.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat statele din Balcani, aflate în prima linie a crizei migranţilor, să renunţe la "politica permisului de trecere", potrivit unui interviu publicat de ziarul german Bild. Juncker a făcut aceste afirmaţii înaintea mini-summitului european de duminică din Bruxelles destinat să promoveze o "abordare colectivă" a acestei crize.

Zece state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Olanda, România, Slovenia, Suedia şi Ungaria), precum şi Macedonia, Albania şi Serbia sunt convocate şi ar putea, printre altele, să îşi ia angajamentul de a înceta să mai permită trecerea refugiaţilor la vecinii lor fără o coordonare prealabilă, conform Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe