Alegeri SUA: Renumărarea manuală în districtul Antrim dă câştig de cauză lui Trump

Maşini de intabulare, arhivă, martie 2020
Maşini de intabulare, arhivă, martie 2020 (Jeff Kowalsky/AFP via Getty Images)

O renumărare manuală a confirmat miercuri că un comitat din statul Michigan a raportat greşit victoria candidatului Partidului Democrat, Joe Biden, în noaptea alegerilor.

Renumărarea din comitatul Antrim a găsit 9.759 voturi pentru preşedintele Donald Trump şi 5.959 pentru Biden.

Pe 3 noiembrie, oficialii comitatului au declarat că Biden a înregistrat cu peste 3.000 de voturi mai mult decât Trump. Două zile mai târziu, au spus că Trump a câştigat cu aproximativ 2.500 de voturi. O a treia schimbare a avut loc pe 21 noiembrie, Trump fiind certificat câştigător cu aproape 4.000 de voturi mai mult decât rivalul său.

Oficialii au atribuit rezultatele distorsionate erorii umane în procesul de renumărare.

Judeţul Antrim foloseşte maşini şi software electoral produs de compania Dominion Voting Systems, care a ajuns subiect de dezbatere publică în urma scandalurilor legate de alegerile din SUA.

Citiţi şi Chinezii, băgaţi până în gât în firma Dominion Voting Systems, care a asigurat maşini de intabulat în 28 de state ale SUA

Un grup extern care a efectuat un audit al maşinilor a constatat că sistemul de numărare a voturilor produs de Dominion „generează în mod intenţionat un număr foarte mare de erori la procesare”, determinând ca multe buletine să ajungă să fie procesate printr-un proces cunoscut sub numele de "adjudecare".

„Erorile intenţionate [care pot fi evitate, n.r.] duc la adjudecarea în bloc a buletinelor de vot fără supraveghere, fără transparenţă şi fără jurnale de audit. Aceasta duce la fraudarea alegătorilor sau a alegerilor. Pe baza studiului nostru, concluzionăm că sistemele produse de Dominion Voting nu ar trebui utilizate în Michigan. Concluzionăm în continuare că rezultatele în alegeri ale comitatului Antrim nu ar fi trebuit certificate”, a declarat Russell Ramsland Jr., cofondator al Allied Security Operations Group, în raportul preliminar asupra auditului.

Jonathan Brater, directorul alegerilor din Michigan, care lucrează în biroului secretarului de stat Jocelyn Benson, a răspuns susţinând că raportul de audit nu a explicat acuzaţiile făcute cu privire la designul „intenţionat” al sistemelor computerizate de vot.

„Deşi o analiză mai detaliată a raportului trebuie efectuată de o persoană cu expertiză tehnică, mi se pare evident că raportul face o serie de concluzii neacceptabile, atribuie motive de fraudă şi confuzie a proceselor care sunt uşor de explicat ca proceduri de rutină pentru alegeri sau corecţii ale erorilor şi sugerează fără explicaţii că elementele software-ului electoral utilizat în Michigan sunt cumva responsabile pentru intabularea sau raportarea erorilor care sunt fie inexistente, fie uşor de explicat”, a declarat el în instanţă.

Benson (democrat) a anunţat la începutul acestei luni că o „limitare a riscului la zero” va fi efectuată în comitatul Antrim.

Citiţi şi Venezuela, Serbia, Olanda, Canada - excursie în bizara lume a maşinilor de vot folosite în alegerile americane

Campaniile Trump şi Biden nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Conform rezultatelor certificate din Michigan, Biden a câştigat cu peste 154.000 de voturi. Michigan este unul dintre cele şapte state cheie, cu rezultate contestate la alegeri.

CEO-ul Dominion, John Poulos, a răspuns săptămâna trecută la întrebările parlamentarilor din Michigan. El a dat cea mai detaliată explicaţie despre ceea ce se presupune că s-a întâmplat cu numărul de voturi din districtul Antrim.

Poulos a spus că, din cauza unei modificări a regulilor, programarea maşinilor trebuia să fie actualizată în octombrie. Însă oficialii districtul Antrim nu au reuşit să actualizeze toate cele 18 computere care au efectuat intabularea, ceea ce înseamnă că unele aveau software-ul nou, altele pe cel vechi.

Oficialii au "uitat" apoi să efectueze testele, a spus el. O a treia eroare a avut loc atunci când o firmă contractantă din octombrie a programat tabulatoarele într-un mod care a permis să numere voturi carduri de memorie atât cu software-ul vechi cât şi cu cel nou.

„Dacă toate tabulatoarele ar fi fost actualizate conform procedurii, nu ar fi existat nicio eroare în raportarea neoficială”, a susţinut el.

El a spus că Dominion nu a programat maşinile şi nu are acces la sistemele din Antrim. De asemenea, Dominion nu păstrează date de jurnal, baze de date sau materiale din alegeri.

„Multe dintre argumente nu le-am înţeles”, a spus el, referindu-se la acuzaţiile din raportul de audit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe