Expert în securitate cibernetică depune mărturie: DHS era la curent cu vulnerabilităţile sistemelor de votare americane

Centru de votare din Michigan, noiembrie 2020
Centru de votare din Michigan, noiembrie 2020 (Elaine Cromie/Getty Images)

Phil Waldron, un expert în securitate cibernetică şi colonel de armată (în retragere) care s-a specializat în război informaţional, a depus mărturie la audierea publică din Arizona în faţa legislatorilor republicani.

Waldron a spus că a transmis rezultatele cercetărilor extinse ale echipei sale cu privire la vulnerabilităţile sistemelor de vot din SUA personalului Ministerului de Interne (Department of Homeland Security, DHS) din Texas cu câteva luni înaintea alegerilor. Unele dintre vulnerabilităţi vizează maşinile conectate la internet şi virusurile informatice.

„Când am început să lucrez la acest proiect în august, i-am chemat şi le-am spus: 'Trebuie să aruncaţi o privire'. Au făcut asta. Au petrecut primele 3 ore examinând aceste date. La sfârşitul acestui efort, unul dintre ei mi-a spus 'Cred că trebuie să ies afară şi să vomit'”, a spus Waldron.

Colonelul a afirmat că a avut mai multe şedinţe ulterioare cu personalul DHS şi a primit peste 600 de Gb de date care au fost acumulate de-a lungul timpului.

„Echipa noastră a furnizat peste 200 de Gb de date de confirmare şi a analizat acest lucru. După ce au analizat, au stabilit că există vulnerabilităţi. Au ţinut numeroase întâlniri cu oamenii lor, cu IT-ul, cu partea cibernetică CISA şi INA, care este divizia de evaluare a informaţiilor”, a declarat Waldron.

El a susţinut, de asemenea, că personalul DHS i-a spus că membrii diviziei electorale CISA nu vor participa la şedinţele interne sau la briefing-uri despre materialul furnizat de echipa sa.

Unul dintre parlamentarii republicani a menţionat că un fost director al CISA, Chris Krebs, a declarat că alegerile din 2020 au fost cele mai sigure din istorie.

Parlamentarul republican a spus: „[Krebs, n.r.] a declarat 'nu suntem conectaţi la internet', a spus 'voturile nu ies din acest judeţ', toate acestea au fost declarate public. Sunteţi dispus să spuneţi sub jurământ că aţi văzut conexiunea la internet? Ai văzut-o plecând în Germania, la Frankfurt? Despe aceste lucruri pe care le-aţi văzut personal, puteţi spune că afirmaţiile sale [ale lui Krebs, n.r.] nu sunt adevărate?”

Waldron a răspuns afirmativ, spunând că „hackerii whitehat” ai echipei sale au găsit şi documentat aceste vulnerabilităţi.

Legiuitorul GOP a afirmat: „Atunci, de ce [Krebs, n.r.] ar face acest comentariu?”

Waldron a răspuns „Fie că nu ştie, poate că el consideră lucrurile acestea un mit, fie că nu vrea să fie cunoscut adevărul”.

Krebs, director al CISA, agenţia, alături de alţi membri ai Consiliului de coordonare a guvernului pentru infrastructura electorală, a publicat o declaraţie comună prin care declara alegerile „cele mai sigure din istoria americană”. CISA a afirmat: „Nu există dovezi că vreun sistem de vot a fost şters sau a pierdut voturi, a schimbat voturile sau a fost compromis în vreun fel”.

Agenţia nu a menţionat că firmele Dominion, precum şi Smartmatic, sunt membri ai Consiliului.

Krebs a fost demis de preşedintele Trump la începutul acestei luni, după ce a lansat declaraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe