Alba-neagra: În timp ce lumea stă cu ochii pe Coreea de Nord, Rusia avansează în Orientul Mijlociu

Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Coreea de Nord pare să fie centrul atenţiei întregii comunităţi internaţionale - sau cel puţin al presei centrale - dar, în timp ce puterile prinse în conflict stau cu ochii pe mişcările lui Kim Jong Un, Rusia câştigă teren în Orientul Mijlociu.

Moscova nu îşi ascunde intenţiile de a captura o mare parte din zonele Orientului de unde SUA lui Barack Obama s-a retras - iar în prezent Kremlinul pare să fie concentrat pe Siria.

Armata rusă a anunţat duminică eliberarea oraşului as-Sukhnah de trupele Statului Islamic, după ce acesta a fost capturat în 2015.

Această victorie masivă strategică asupra Statului Islamic, permite trupelor siriene avansarea către enclava Deir ez-Zor.

As-Sukhnah, eliberat duminică, este cel mai mare oraş capturat de Statul Islamic în provincia siriană Homs.

Nu numai că Rusia a câştigat zone imense pentru regimul Assad - între timp s-au rărit şi cererile occidentalilor ca regimul sirian să fie înlăturat - în ciuda faptului că mulţi refugiaţi sirieni acuză că au fost arestaţi pe nedrept şi întemniţaţi fără motiv - unii dintre ei declarând că familiile lor sunt împuşcate de trupele guvernamentale fără proces.

Dar abuzurile comise de regimurile prietene cu Kremlinul nu au jenat niciodată Moscova.

Legăturile Rusiei cu Siria datează de pe vremea Războiului Rece, însă în ultimii ani, odată cu presiunea aplicată de rebelii antrenaţi de SUA asupra regimului lui Assad, prietenia dintre cele două state a căpătat un nou suflu.

Conform Guardian, actualul conflict din Siria este generat de refuzul lui Assad de a permite trecerea unei conducte din Qatar prin Turcia către Europa - măsură care ar fi diminuat enorm puterea Gazpromului - instrumentul cel mai des utilizat de Kremlin pentru presiune geopolitică.