Henry Kissinger: Eliminarea ISIS ar putea duce la naşterea unui imperiu iranian radical

Henry Kissinger, fost secretar de stat american.
Henry Kissinger, fost secretar de stat american. (Getty Images)

O mare controversă a fost lansată de geostrategul favorit al actualei ordini mondiale, veteranul Henry Kissinger.

Dacă grupul jihadist Statul Islamic este distrus, situaţia din Orientul Mijlociu ar putea deveni şi mai complicată prin apariţia unui “imperiu iranian radical”, a avertizat fostul secretar de stat american Henry Kissinger într-un articol publicat de CapX săptămâna trecută.

Kissinger a avertizat că, în cazul Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau ISIL) şi al Iranului, vechiul aforism “inamicul inamicului meu este prietenul meu” nu mai funcţionează, din moment ce alungarea grupului terorist sunit ar lăsa în urmă o “centură teritorială care se întinde din Teheran în Beirut”, pe care forţele şiite pregătite de iranieni ar putea să o ocupe.

Pe cuprinsul unor mari porţiuni din teritoriile Irakului şi Siriei, o armată cu o ideologie religioasă radicală, ISIS, s-a declarat un inamic necruţător al civilizaţiei moderne, urmând pe cale violentă să înlocuiască diversitatea de state din cadrul sistemului internaţional cu un singur imperiu islamic guvernat de legea islamică, Sharia. În aceste circumstanţe, tradiţionala zicală că inamicul inamicului tău poate fi privit ca prieten al tău nu se mai aplică. În Orientul Mijlociu contemporan, inamicul inamicului tău ar putea fi de asemenea şi inamicul tău. Orientul Mijlociu afectează lumea prin volatilitatea ideologiilor sale, cât şi prin acţiunile sale specifice.

Războiul cu ISIS poate servi ca un exemplu. Majoritatea puterilor non-ISIS – inclusiv Iranul şiit şi principalele state sunite din regiune – sunt de acord asupra nevoii distrugerii Statului Islamic. Dar ce entitate va moşteni teritoriul acestuia? O coaliţie de suniţi? Sau o sferă de influenţă dominată de Iran? Răspunsul nu este clar deoarece Rusia şi statele NATO susţin facţiuni opozante. Dacă teritoriul ISIS este ocupat de Gărzile Revoluţionare ale Iranului sau de forţele şiite pregătite şi comandate de Iran, rezultatul ar putea fi o centură teritorială care se întinde din Teheran până în Beirut, ceea ce ar putea marca apariţia unui Imperiu Radical Iranian.

Fostul secretar de stat american Kissinger, acum în vârstă de 94 de ani, a avertizat în trecut că Orientul Mijlociu va “exploda” în cazul în care va fi permisă “dominarea regiunii de către un Iran care este atât imperialist cât şi jihadist”.

Controverse mici şi mari

Avestismentul lui Kissinger pare să bage degetul într-o rană deschisă, care poate genera probleme mari în zonă. Rusia a acaparat influenţă deosebită în Orientul Mijlociu, pe seama politicii administraţiei Obama, care s-a retras atât din Siria şi Libia, cât mai ales din Irak, lăsând spaţiu liber ascensiunii Iranului şi Siriei.

Cu câţiva ani în urmă, numeroşi ofiţeri de la Pentagon se întrebau de ce SUA nu bombarda niciuna dintre cele peste 60 de tabere de antrenament ale ISIS.

Adresa lui Kissinger este semnificativă şi în contextul reticenţei manifestate de SUA de a elimina trupele Statului Islamic, precum şi a legăturilor (cel puţin comerciale) pe care ţări din vecinătate - precum Turcia şi Israelul - le-au avut cu ISIS.

Kissinger

Henry Kissinger este unul dintre cei mai controversaţi oameni politici actuali. Este cel care a stat la baza retragerii statutului Taiwanului de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi oferirea locului vacant Chinei comuniste a lui Mao Tsedun, aparent pentru a limita ascensiunea Moscovei.

În anii '80 au existat rapoarte conform cărora fostul Secretar de Stat din vremea preşedintelui Nixon ar fi fost un agent al unei grupări ultrasecrete a KGB numite ODRA. Indiferent de apartenenţa sa la reţele secrete, Kissinger a deţinut o poziţie importantă în cadrul Council on Foregin Relations şi a Grupului Bilderberg şi a părut că favorizează menţinerea existenţei comunismului - şi implicit a terorii generate de acesta - pentru a păstra balanţele obscure şi acordurile secrete ale Ordinii Mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial.