Euronews: Despre motivele demisiei depuse de Carla del Ponte

În condiţiile în care conflictul sirian se află în cel de-al şaselea an, un membru al unei comisii independente a ONU privind investigarea crimelor din Siria a declarat că demisionează.
Carla del Ponte
Carla del Ponte (Getty Images)

Carla del Ponte a declarat că a luat această decizie din cauza lipsei de sprijin politic din partea Consiliului de Securitate al ONU, adăugând că acest lucru a făcut “imposibilă” sarcina de a colecta dovezi privind presupuse crime comise împotriva civililor.

Del Ponte a fost procuror al tribunalelor internaţionale care au investigat atrocităţile din Rwanda şi Iugoslavia.

Secretarul general al ONU a declarat că regretă decizia luată de Carla del Ponte de a demisiona.

Într-un interviu telefonic cu Euronews, Carla del Ponte a declarat: “În primul rând, aş dori să îi mulţumesc secretarului general al ONU, care are un gând pentru mine... Înseamnă că, în ciuda tuturor lucrurilor, este o chestiune foarte importantă, în sensul că ne aflăm în cel de-al şaptelea an de colectare de dovezi privind crimele comise în Siria şi Consiliul de Securitate nu a luat o decizie”.

Fiind întrebată care a fost principala problemă, del Ponte a precizat că, de fapt, Consiliul este blocat deoarece Rusia îşi foloseşte dreptul de veto. “Este, într-adevăr, o situaţie politică. Există câteva ţări implicate în acest conflict şi, bineînţeles, interesele lor politice sunt exprimate în rezoluţiile Consiliului de Securitate”.

De asemenea, del Ponte a făcut o comparaţie între conflictul sirian şi cele din fosta Iugoslavie sau Rwanda, afirmând că “în cazul fostei Iugoslavii şi Rwandei, la şase luni după primul raport, Consiliul de Securitate a reacţionat şi a făcut ceva, dar aici [în Siria] nu s-a întâmplat nimic după şapte ani. Acesta este scandalul, aceasta este o mare ruşine pentru comunitatea internaţională. Apoi, dacă analizăm acest tip de crime, şi am văzut atât de multe (în cariera mea), nu am experimentat niciodată o astfel de cruzime, o astfel de ferocitate, nu am văzut nimic” asemănător cu ceea ce se întâmplă în Siria.