Agenţia anti-monopol a Poloniei amendează compania Engie din cauza Nord Stream 2

(Getty Images)

Agenţia anti-monopol al Poloniei, UOKiK, a declarat vineri că a amendat compania franceză Engie Energy, una dintre cele cinci firme europene responsabile pentru finanţarea gazoductului Nord Stream 2, cu 40 de milioane de euro în cadrul unei proceduri împotriva Gazprom.

UOKiK a declarat că Engie a refuzat să furnizeze documente şi informaţii despre acordurile pe care le-a semnat cu Gazprom din Rusia.

„Compania a refuzat cu încăpăţânare şi într-un mod nejustificat să ne ofere documentele şi materialele pe care le-am solicitat. A cauzat o întârziere semnificativă în ancheta noastră cu privire la finanţarea proiectului Nord Stream 2 ", a declarat şeful adjunct al UOKiK într-o declaraţie.

Nord Stream 2 este condus de Gazprom, cu jumătate din finanţare oferită de Uniper din Germania, Wintershall a BASF, compania anglo-olandeză Shell, OMV şi Engie.

„Contestăm baza legală a deciziei şi vom face apel”, a declarat la Paris un purtător de cuvânt al Engie.

Polonia consideră că magistrala Nord Stream 2, care se preconizează că va dubla capacitatea de export a gazului rusesc prin Marea Baltică, reprezintă o ameninţare la securitatea energetică a Europei şi va consolida poziţia deja dominantă a Gazprom pe piaţă.

În 2016, UOKiK a declarat că proiectul Nord Stream 2 va submina concurenţa şi a respins o asociere comună planificată între Gazprom şi partenerii săi europeni.

Companiile au renunţat la planul de asociere comună şi au retras cererea de aprobare a UOKiK. Anul trecut, agenţia a lansat proceduri împotriva companiilor care fac parte din proiect, argumentând că nu au respectat obiecţiile oficiale ale Poloniei.

Săptămâna trecută, Danemarca a dat undă verde proiectului Nord Stream 2, înlăturând ultima piedică importantă pentru finalizarea proiectului condus de Rusia.

Proiectul este extrem de controversat în UE, în special pentru ţările fostului bloc comunist. SUA au semnalat şi ele temeri privitoare la proiect, afirmând că întăreşte supremaţia Rusiei pe piaţa energetică europeană.