Adevăratul scandal de la Washington: FBI, emailuri şi un intern împuşcat la vedere

Demiterea directorului FBI James Comey de către Trump a aruncat în aer Washingtonul. Azi, despre una dintre cele mai suspecte morţi consemnate în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut.
Seth Rich, un membru al personalului Comitetului Naţional Democratic
Seth Rich, un membru al personalului Comitetului Naţional Democratic (Captură Foto)

Imediat după demiterea lui James Comey din fruntea FBI, un fost ofiţer de criminalistică din Washington a făcut acuzaţii grave la adresa agenţiei federale.

Seth Rich, un intern al Convenţiei Democrate, care a fost găsit mort vara trecută în condiţii extrem de suspecte, comunica cu Wikileaks în mod frecvent înaintea morţii sale, conform anchetei unui detectiv privat angajat de familia sa.

Detectivul Rod Wheeler, fost ofiţer de criminalistică în polţia din Washington D.C., angajat de familia Rich, a declarat postului de televiziune Fox că a găsit dovezi care atestă că Rich se afla în contact permanent cu organizaţia de avertizori de integritate WikiLeaks.

Declaraţia poate declanşa o explozie nucleară la Washington, unde numeroşi analişti îl acuzau oricum pe James Comey de muşamalizarea unor dosare la adresa lui Hillary Clinton şi a establishmentului neo-liberal.

Moartea lui Seth Rich poate fi un asemenea caz - circumstanţele asasinării sale sunt legate de marile scandaluri care au zdruncinat campania democraţilor.

„Acum întrebarea devine de ce poliţia din Washington, căreia îi revenea rezolvarea acestui caz, a găsit de cuviinţă să declare că motivul uciderii lui Rich a fost jaful, mai ales că nu există niciun indiciu care să sugereze acest lucru”, a declarat Wheeler pentru Fox.

Wheeler afirmă că după părerea lui, cazul Seth Rich implică un efort masiv de muşamalizare din partea poliţiei şi a FBI.

„Nici departamentul de poliţie şi nici FBI-ul nu şi-au făcut treaba. Nu au cooperat deloc. Cred că unul dintre elementele cruciale pentru rezolvarea misterului morţii lui Rich sunt informaţiile de pe laptop, iar acesta se găseşte ori la departamentul de poliţie, ori la FBI".

Întrebat dacă Rich avea legături cu WikiLeaks, Wheeler a răspuns "Absolut. Da. Este un lucru confirmat".

Seth Rich, un intern care lucra la Convenţia Partidului Democrat, a fost găsit împuşcat în spate, pe stradă, după amiaza, pe 10 iulie. La momentul morţii Seth Rich se îndrepta spre casă.

Incidentul a survenit imediat după scandalul publicării unor e-mailuri care arătau fraude electorale în interiorul Partidului Democrat în favoarea lui Hillary Clinton, lucru care a dat naştere la teorii "alternative" privind motivul morţii sale.

Omorul a fost declarat jaf, deşi, conform declaraţiei tatălui său, Seth Rich avea asupra sa toate bunurile de valoare - telefonul mobil, ceas, cărţi de credit şi banii din portofel.

WikiLeaks supărată

Mai important, la câteva zile după moartea sa, fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange, a părut că sugerează că Rich era o sursă a WikiLeaks, care a scurs informaţii despre democraţi şi e-mailurile convenţiei democrate.

Assange a implicat acest lucru în timpul unui interviu cu postul de televiziune olandez Nieuwsuur.

„Sursele noastre fac eforturi deosebite pentru a ne transmite materialele şi de multe ori se expun la riscuri foarte mari”, a spus Assange. „Un tânăr de 27 de ani care lucra pentru Convenţia Democrată a fost împuşcat în spate cu câteva săptămâni în urmă, din motive necunoscute, în timp ce se plimba pe o stradă din Washington.”

Moderatorul l-a întrebat „A fost un jaf, cred, nu-i aşa?”

Assange a răspuns „Nu, nu există nicio dovadă”.

La care moderatorul a insistat, alertat „Ce sugeraţi?”

Assange: „Sugerez că sursele noastre înfruntă pericole şi devin îngrijorate când lucrurile ajung în acest stadiu”.

„Dar nu era una dintre sursele dvs., nu?” a revenit moderatorul.

„Nu comentăm asupra surselor. Trebuie să înţelegem care este miza în SUA. Sursele noastre sunt... ştiţi sursele noastre înfruntă pericole mari. Acesta este motivul pentru care vin la noi, le putem proteja anonimatul.”

Assange a continuat „Unii au sugerat că [Rich, n.r.] a fost asasinat. Dacă veţi înţelege ce s-a întâmplat în situaţia respectivă cu Seth Rich, veţi înţelege că este îngrijorător. Nu avem încă o concluzie. Mai important, o mulţime de surse WikiLeaks sunt îngrijorate atunci când se petrece un asemenea lucru”.

WikiLeaks a oferit 20 de mii de USD recompensă pentru informaţii care să ajute la prinderea asasinului lui Seth Rich.

În urma interviului lui Assange, WikiLeaks a publicat o declaraţie care sună aşa: „de fapt nici nu confirmăm nici nu infirmăm dacă Seth Rich era sursă WikiLeaks. După cazul hackerului omorât Aaron Swartz am stabilit regula de a proteja inclusiv sursele care au murit”.

Dezvăluirile lui Rod Wheeler survin într-un context deosebit: După o perioadă de relativă pace în războiul dintre Trump şi establishmentul neo-liberal de la Washington, demiterea lui James Comey, directorul FBI, a redeschis războiul din culise care se duce între preşedintele american, sprijinit de o parte a serviciilor de informaţii, şi ceea ce este îndeobşte cunoscut drept "establishment" - "elita" politică mainstream, presa mainstream, Hollywood şi o mare parte a serviciilor de informaţii americane.

Pe parcursul ultimilor doi ani James Comey a avut un rol cheie în blocarea anchetelor privind numeroasele scandaluri care au implicat clanul Clinton şi care, dacă ajungeau în faza de proces, ar fi dinamitat establishmentul politic american şi internaţional.