Acum, pisica: Malik Obama postează pe Twitter un certificat de naştere kenian pentru fratele său vitreg

Unele scandaluri nu se sting niciodată. Cum la Washington lupta de clasă se ascute tot mai mult, fratele vitreg al fostului preşedinte Barack Obama postează un certificat de naştere kenian, despre care susţine că ar aparţine fratelui său
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Malik Obama, fratele vitreg al fostului preşedinte american Barack Obama, tocmai a postat pe Twitter o imagine a unui certificat de naştere kenian eliberat pentru Barack Hussein Obama II – numele oficial al fostului locatar al Casei Albe.

Barack Obama a devenit ţinta unui scandal legat de locul său de naştere în 2008, după ce a fost acuzat că este născut în Kenia şi că nu poate candida la preşedinţia americană.

Deşi a negat acuzaţiile în repetate rânduri, Barack Obama nu a putut oferi un certificat de naştere care să ateste faptul că este născut pe teritoriul SUA până în 2011, trei ani mai târziu. Dar chiar şi atunci, documentul publicat nu a făcut decât să stârnească şi mai mult controversele, deoarece actul oferit s-a dovedit a fi un fals grosolan. Există inclusiv un articol din 2004 al unui ziar kenian care se lăuda cu originile africane ale candidatului la senat Barack Obama.

Acum Malik Obama a postat pe Twitter o copie a unui certificat care susţine că este valid, şi care ar confirma faptul că fratele său vitreg a fost născut în Kenia la spitalul 'Coast Province General Hospital' în Mombasa.

De scandalul certificatului de naştere al lui Barack Obama au fost legate inclusiv două morţi considerate suspecte - a presupusei bunici al lui Barack Obama (al cărei ADN ar fi putut aduce unele dovezi legate de apartenenţa sau nu a lui Barack Obama la familia Dunham), care ar fi decedat o zi înaintea alegerilor prezidenţiale care l-au adus la putere - dar şi (în decembrie 2013) al Lorettei Fuddy, persoana care a eliberat certificatul de naştere prezentat în 2011.

În 2009, o persoană pe numele Lucas Smith a oferit un asemenea certificat spre vânzare pe ebay. Compania a îndepărtat însă pagina cu anunţul, motivul oficial fiind politica sa de interzicere a vânzării de documente guvernamentale.

Război la Washington

Problema certificatului de naştere a lui Barack Obama a fost, de-a lungul anilor, frecvent discutată în cercurile republicane, iar scandalul a fost susţinut în repetate rânduri chiar de actualul preşedinte american Donald Trump.

Cu tot sprijinul acordat teoriei, considerată „conspiraţionistă” de mass media mainstream, Donald Trump a declarat brusc, în timpul campaniei electorale, că recunoaşte faptul că Barack Obama s-a născut pe teritoriul american. Schimbarea cu 180 de grade a lui Trump a iscat comentarii privind eventuale concesii făcute de Trump în campania electorală.

Recunoaşterea faptului că Obama ar fi neeligibil pentru funcţia de preşedinţie ar crea o criză de proporţii la Washington şi în comunitatea internaţională, invalidând numeroasele decrete prezidenţiale şi legi semnate de fostul preşedinte – aşa cum a admis la un moment dat chiar guvernatorului statului Hawaii, Neil Abercrombie.

Readucerea scandalului pe Twitter în atenţia publicului de către Malik Obama, un suporter cunoscut al lui Donald Trump, survine într-un moment sensibil la Washington. După învestirea sa ca preşedinte, Donald Trump s-a văzut prins într-un adevărat război purtat împotriva sa de establishmentul neo liberal şi în special cel democrat, în frunte cu clanul Clinton, dar mai ales de membri cu afilieri comuniste ai fostei administraţii, precum Barack Obama, John Brennan (fostul director CIA) şi Valerie Jarett, fost consultant al preşedintelui american.