WikiLeaks oferă 20.000 USD pentru informaţii privind uciderea unui membru al personalului CND

Luna trecută, la scurt timp după ce WikiLeaks a publicat peste 20.000 de emailuri compromiţătoare ale Comitetului Naţional Democrat, unul dintre membrii personalului CND a fost asasinat. WikiLeaks oferă o recompensă pentru informaţii legate de acest caz.
Seth Rich, un membru al personalului Comitetului Naţional Democratic
Seth Rich, un membru al personalului Comitetului Naţional Democratic (Captură Foto)

Website-ul WikiLeaks a declarat că oferă o recompensă financiară pentru informaţii legate de moartea lui Seth Rich, un membru al personalului Comitetului Naţional Democrat (CND), care a fost omorât în luna iulie, din motive necunoscute.

Website-ul a postat marţi pe contul său de Twitter un anunţ în care a declarat că va oferi 20.000 de dolari oricărei persoane care va furniza informaţii ce ar putea duce la o condamnare în cazul morţii lui Rich - găsit cu multiple răni provocate de gloanţe în Washington, D.C. în 10 iulie.

Poliţia a declarat ziarelor locale la acea vreme că este posibil ca el să fi fost împuşcat fatal în timpul unei tentative de jaf.

Cu toate acestea, teoria unui presupus jaf nu se confirmă. Conform ziarului DCist, când poliţia l-a găsit pe Rich rănit în apropierea locuinţei sale din Bloomingdale – un cartier din Washington D.C. – ceasul, portofelul şi cărţile sale de credit erau încă acolo. Rich a murit ulterior din cauza rănilor într-un spital din apropiere.

“WikiLeaks a decis să ofere o recompensă de 20.000 USD pentru informaţii care pot duce la o condamnare în cazul uciderii lui Seth Rich, membru al personalului CND”, a scris WikiLeaks într-un mesaj postat pe Twitter.

Departamentul de Poliţie din Washington D.C. a oferit, la rândul său, o recompensă de până la 25.000 de dolari pentru informaţii concrete despre uciderea lui Rich.

Cazul este încă sub investigaţii.

Sursă Wikileaks "terminată"?

Rich, originar din Nebraska, aparent se îndrepta spre casă şi discuta la telefon cu prietena sa când a fost împuşcat în 11 iulie la ora 4:19 a.m., a raportat WUSA9.

Săptămâna trecută, familia lui Rich a organizat la locul incidentului o conferinţă de presă, cerând ajutorul publicului. “Dorim să aflăm cine ne-a ucis băiatul”, a declarat mama sa, Mary Rich, conform DCist. “Vor ucide pe oricine. Data viitoare când vor mai împuşca şi ucide, poate va fi cineva pe care-l iubiţi”, a declarat Mary Rich despre suspectul sau suspecţii din acest caz.

Diverse teorii ale conspiraţiei au apărut după moartea lui Rich, fără dovezi concrete pentru susţinerea lor, dar alimentate parţial de faptul că WikiLeaks a publicat aproximativ 20.000 de emailuri ale CND, mişcare ce a dus la demisia preşedintelui Wasserman Schultz.

Inquistr a susţinut că “un număr de bloguri politice de extremă stânga şi dreapta au speculat că Rich – care a lucrat cu datele privind alegătorii – s-ar putea să fi fost o sursă care a ameninţat că va expune frauda electorală desfăşurată pentru a o ajuta pe Hillary Clinton să câştige alegerile primare democrate” în faţa lui Sanders.

Pe Reddit, oamenii au speculat – din nou, fără dovezi – că Rich ar fi fost persoana care a oferit website-ului WikiLeaks emailurile CND.

WikiLeaks neagă faptul că ar avea legături cu spionajul rusesc, dar nu şi-a dezvăluit sursele pentru emailuri care, printre altele, par să arate cum oficialii CND au favorizat-o pe Hillary Clinton în faţa lui Bernie Sanders în timpul alegerilor primare în tabăra democrată.

Într-un interviu cu postul de televiziune olandez NOS, în 8 august, fondatorul WikiLeaks Julian Assange şi prezentatorul de ştiri au discutat despre Rich.

Etrase din interviu:

Assange: Sursele depun eforturi semnificative pentru a obţine materiale, deseori cu riscuri serioase. O persoană de 27 de ani ce lucra pentru CND a fost împuşcată în spate, ucisă, cu doar două săptămâni în urmă, din motive necunoscute în timp ce mergea pe o stradă din Washington. Aşadar...”

Prezentatorul: A fost vorba doar de un jaf, cred. Nu?

Assange: Nu, nu există nicio dovadă în acest sens. Aşadar, aaa...

Prezentatorul: Ce sugeraţi?

Assange: Sugerez că sursele noastre îşi asumă riscuri şi ele devin îngrijorate când văd că au loc astfel de lucruri.

Anchor: Atunci, a fost [Rich] una dintre sursele dumneavoastră?

Assange: Nu comentăm cine sunt sursele noastre.