Adela Mărculescu: Există oameni de valoare în tânăra generaţie, dar trebuie să-i sprijinim şi să le oferim o perspectivă (interviu)

Adela Maria Mărculescu
Adela Maria Mărculescu (Epoch Times România)

Fundaţia literar-istorică “Stoika”, reprezentată de Florian Laurenţiu Stoica, a organizat, joi, evenimentul “In memoriam Titus T. Stoika”, la care au participat persoane cunoscute ale culturii româneşti, precum actriţa Adela Mărculescu, actorul Eusebiu Ştefănescu, actriţa Doina Ghiţescu, scritorii Geo Călugăru, Paula Romanescu şi mulţi alţii. Evenimentul a marcat împlinirea a 30 de ani de la moartea lui Titus T. Stoika, care a fost luptat trei războaie: război din Balcani, primul şi al doilea Război Mondial.

Titus T. Stoika s-a născut la Buzău pe 14 octombrie 1893 şi a decedat în anul 1983. A fost licenţiat în Drept la Iaşi. A fost comisar regal al Comandamentului C.3, consilier judeţean la Lăpuşna, avocat, profesor la şcolile de tragere ale artileriei la Chişinău.

În cadrul comemorării eroului Titus T. Stoika au fost aduse în discuţie operele sale printre care se numără “Luptele de lajiu şi Tisa, Note de călătorie”, scrisă în 1932, “Basarabia – pământ românesc”, “Chişinău” scrise în în 1924, împreună cu fratele său Al. Cezar Stoika.

De asemenea, cu prilejul comemorării avocatului şi inginerului Titus T. Stoika s-a amintit şi faptul că acesta a fost unul dintre poeţii eroi ai României, alături de ceilalţi doi fraţi ai săi, Constantin şi Cezar T. Stoika.

Cu toate acestea, istoria familiei Stoika este mult mai veche. Ea începe la 13 februarie 1649 la Alba Iulia când Principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczy al II-lea, îl trece în rândul nobililor pe Ştefan Stoika, iobag din Veneţia de Jos, din districtul Făgăraş, pentru “credinţa şi credincioasele slujbe” dovedite ale acestuia.

Astfel, Ştefan Stoika a primit atunci de la Principele Transilvaniei sigiliul Stemei Heraldice care în prezent este simbolul fundaţiei literar-istorice “Stoika”.

Cu ocazia desfăşurării evenimentului “In memoriam Titus T. Stoika”, un reporter Epoch Times a discutat cu binecunoscuta actriţă Adela Mărculescu care a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru publicaţia noastră. Astfel, celebra artistă a avut bunăvoinţa de a spune câteva vorbe, pentru publicaţia Epoch Times, despre impresiile pe care le-a avut despre evenimentul comemorativ "In memoriam Titus T. Stoika", despre proiectele teatrale pe care le desfăşoară, cât şi despre tânara generaţie de actori.

În opinia actriţei Adela Mărculescu şi în prezent există tineri actori şi artişti de valoare şi vor apărea şi de acum înainte, dar esenţial pentru ca aceştia să poată avea o carieră este sprijinirea acestora şi oferirea unei perspective în domeniul în care profesează.

Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral cu celebra actriţa Adela Marculescu.

***

Reporter Epoch Times: Care sunt impresiile dumneavoastră despre acest eveniment?

Adela Marculescu: Este atât de important un astfel de eveniment în peisajul actual românesc, spun este atât de important şi nu mă opresc aici, pentru că în situaţia în care ne aflăm noi, în care nu mai vrem să recunoaştem nimic din ce a fost în trecut, în care uităm oameni de valoare, în care însuşi prezentul este destul de mărunt şi destul de neînsemnat. Repet şi revin la cum am început, un astfel de moment este foarte important, el trebuie să existe şi bravo lor.

Puteţi contura mai detaliat personalitatea lui Titus T. Stoika? De asemenea, ne puteţi spune câteva cuvinte despre întâlnirea dumneavoastră cu Titus T. Stoika?

Nu pot să spun mai mult despre această întâlnire decât faptul că ne întâlneam la spectacolele de Casa de Cultură a Ministerului de Interne şi că recitam şi că eram împreună cu dânsul. L-am cunoscut ca pe un om cu totul special, un om mic de stat, voinic însă, avea o vigoare şi o sensibilitate cu totul aparte, o putere nemaipomenită de a înţelege şi de a dărui în acelaşi timp, fiind şi un mare cărturar.

Care sunt proiectele artistice pe care le aveţi în prezent şi care sunt cele pentru viitor? În ce spectacole vă poate vedea lumea?

În prezent sunt două teatre la care joc, este Teatrul Naţional şi Teatrul Metropolis. Există “Sinucigaşul” care se joacă la Teatrul Naţional, iar la Teatrul Metropolis “Floare de cactus” şi “Spitalul comunal”. Deci sunt aceste trei piese.

Despre cultura românească şi despre tineretul de astăzi, cât de interesată mai este tânăra generaţie de cultură şi istorie?

Dacă tineretul este interesat? Unii da, alţii ba.

Şi cum vedeţi în 2013 cultura românească?

Nu ştiu. Este o mare necunoscută, un mare semn de întrebare.

Sunt oameni de valoare în tânăra generaţie?

Dar bineînţeles că sunt şi sigur că vor apărea, dar trebuie să avem grijă să-i sprijinim, să nu-i lăsăm să lâncezească şi să aibă perspectivă în primul rând, pentru că asta este boala, tineretul nu are perspectivă. Adică faci o şcoală de teatru, faci o facultate şi unde te duci? Pentru că nu ai unde să te duci şi atunci încep compromisurile. Compromisuri care sunt la televiziune, cum bine ştim, pe stradă, ş.a.m.d.

***

Actriţa Adela Mărculescu s-a născut la 21 decembrie 1938 la Aiud. În 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesorului Alexandru Finţi.

După absolvirea Institutului joacă pe scena Teatrului de Stat Botoşani (1957-1959), apoi cea a Teatrului de Stat Ploieşti ( 1959 - 1963), a Teatrului Mic (1963), a Teatrului Radu Stanca din Sibiu (1971). De asemenea, are apariţii în teatrul radiofonic şi în televiziune iar din 1964 şi până în prezent a jucat pe scena Teatrului Naţional "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti.

Este deţinătoare a numeroase premii precum: Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti, Cetăţean de onoare al Municipiului Aiud în 2006, Premiul Revistei VIP, tot în 2006, „Înscris de excelenţă" pentru contribuţia adusă la creşterea prestigiului festivalului de umor „Ion Canavoiu" în anii 1995 şi 1997, Premiu pentru contribuţia adusă în interpretarea poeziei româneşti, Premiu pentru valorificarea scenică a poeziei lui Lucian Blaga, Membru fondator „Uniunea Elenă din România”,Membru de onoare „Fundaţia Culturală Lucian Blaga” - Sebeş, Diploma de Excelenţă pentru marile merite în opera de slujire a primei scene a ţării şi Ordinul „Meritul cultural” în grad de Ofiţer.

Toate distincţiile primite de actriţa Adela Marculescu au fost oferite nu ca interpret ci ca mulţumire pentru activităţile sale pe scena românească şi pentru activităţile sale sociale.

În film, de menţionat sunt rolurile în pelicule ca „Serbările galante” în regia lui René Clair, în 1965, "Hyperion" în 1975, ]n regia lui Mircea Veroiu, „Dumbrava minunată”, din anul 1980, în regia lui Gheorghe Naghi, “Declaraţie de Dragoste”, din 1985, regizat de Nicolae Corjos, şi, cea mai recentă apariţie, „Păcală se întoarce”, în regia lui Geo Saizescu din 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură