Luminiţa Gheorghiu: ”Totul e să poţi fi inspirat” (VIDEO)

Luminiţa Gheorghiu, actriţă
Luminiţa Gheorghiu, actriţă (Epoch Times România)
Adrian Bucurescu
05.03.2013

Interviu cu actriţa Luminiţa Gheorghiu

Am avut privilegiul de a-i lua un interviu marii actriţe de teatru şi de film Luminiţa Gheorghiu. Criticii de specialitate, precum şi spectatorii, au remarcat-o încă de la primele apariţii pe scenă, iar după succesul fulminant al filmului ”Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, în care actriţa şi-a demonstrat din plin harul artistic, Luminiţa Gheorghiu se bucură şi mai mult de atenţia străinilor.

Presa internaţională de artă a rămas impresionată de prestaţia acestei extraordinare actriţe. S-a născut la Bucureşti şi este absolventă a Institutului de Teatru şi Cinematografie, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în anul 1971, pe scena Studioului Casandra.

După absolvire, a fost repartizată la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani. Încă de atunci, publicul de teatru a remarcat-o pentru seriozitatea şi trăirile ei interioare, în multele roluri în care era distribuită. Anul 1975 o găseşte în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a fost actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Luminiţa Gheorghiu şi-a început cariera cinematografică în rolul Catrinei din ”Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, dar a fost premiată la nivel internaţional 20 de ani mai târziu, după apariţia în ”Moartea dlui Lăzărescu”, când devine cunoscută de cinefili cu rolul asistentei medicale care-şi plimbă pacientul dintr-un spital în altul. Şi astfel, în 2007 primeşte Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, la Los Angeles, la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film, din 14 ianuarie 2007. Este interpreta principală a filmului ”Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului cu acelaşi nume, scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea.

Printre altele, am întrebat-o: de ce e atrasă mai mult, de film sau de teatru? Răspunsul a fost acesta: ”Niciodată n-am să fac deosebire între un rol în teatru sau în film. Teatrul şi filmul mă atrag la fel de mult, fiind două profesii ale unui singur om, care se cheamă actor. Au gradul lor de dificultate, fiecare în parte. Totul e să poţi fi inspirat în momentul în care ai de interpretat un rol în film sau în teatru”.

Bineînţeles că, înainte de a pune întrebările, am felicitat-o din partea întregii noastre redacţii pentru ”Ursul de Aur”, obţinut la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. După interviu, am urmărit-o pe Luminiţa Gheorghiu în spectacolul ”Baba care-ascultă Abba”, de Catherine Aigner, pe scena Teatrului Metropolis, unde, cum era de aşteptat, a interpretat magistral rolul Lucilei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor