Theodor Paleologu: Victor Ponta trebuie să intervină rapid pentru a scăpa de Andrei Marga din fruntea ICR (interviu)

Theodor Paleologu, deputat PDL
Theodor Paleologu, deputat PDL (Epoch Times România)
Ana Petrescu
23.03.2013

O serie de scriitori şi istoric români de renume precum Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Neagu Djuvara au refuzat să participe la Salonul de Carte de la Paris ce se desfăşoară în perioada 21-25 martie anul curent, în semn de protest faţă de modul în care Andrei Marga conduce Institutul Cultural Român (ICR).

Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai traduşi autori români, a declarat că în România, "situaţia se înrăutăţeşte, iar situaţia culturii este dramatică".

Scriitorii îl acuza pe Andrei Marga că a declanşat un "război împotriva culturii". Într-adevăr, de curând numit la şefia ICR, Andrei Margă a hotărât să schimbe misiunea instituţiei, orientandu-se mai puţin spre promovarea culturii româneşti şi mai mult spre "păstrarea identităţii naţionale a ţării".

Ulterior, la deschiderea evenimentului, zece artişti români şi străini au purtat măşti cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, la Salonul de Carte de la Paris, în semn de protest faţă de absenţa de la eveniment a autorilor români importanţi. Aceştia au refuzat să participe la Salonul de Carte pentru a-şi arăta astfel nemulţumirea faţă de deciziile luate de ICR.

Protestatarii au distribuit manifeste pe care scria "ICR off", pentru a atrage atenţia asupra politicii culturale şi a conducerii Institutului Cultural Român (ICR), organizator al standului românesc la Salonul de Carte. Manifestanţii au fost bruscaţi de jandarmi, care i-au obligat să părăsească standul României şi salonul pentru că urma ca acesta să fie vizitat de preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Andrei Marga, şeful ICR, a declarat că nu a observat protestul şi a fost preocupat de primirea preşedintelui francez.

"Inaugurarea Salon du Livre în care România, ştim bine, este ţară invitată de onoare, a fost pentru România, cu siguranţă, o sărbătoare şi un succes. Au fost peste 1.000 de participanţi, standul românesc fiind unul dintre cele mai vizitate şi trebuie să remarc cu satisfacţie, deşi eu, în general, sunt destul de critic, bogăţia foarte pronunţată a standului românesc şi cu cărţi care au fost editate în Franţa şi cu producţia editurilor din ţară. Un succes enorm", a declarat Marga, pentru un post de televiziune din România.

Scriitorul Andrei Pleşu şi-a anunţat din timp intenţia de a nu participa la evenimentul de la Paris: "Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip".

În acest context, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu deputatul PDL, Theodor Paleologu, prezent sâmbătă la Convenţia Naţională Extraordinară, unde partidul îşi alege noua conducere. Astfel, democrat-liberalul a precizat, pentru publicaţia noastră, că prestaţia lui Andrei Marga la şefia ICR „este incalificabilă” şi că „ar fi prudent şi inteligent politic din partea lui Victor Ponta să se descotorosească de acest om, rapid”.

De asemenea, Theodor Paleologu a adăugat că în cazul în care ar fi fost în locul scriitorilor români care nu au fost marii absenţi în cadrul evenimentului, ar fi participat la eveniment, „pentru că este vorba despre Salon du livre, nu de samavolniciile şi prostiile lui Andrei Marga”.

Epoch Times redă pentru cititorii noştri interviul integral cu deputatul PDL, Theodor Paleologu.

***

Ar fi prudent şi inteligent politic din partea lui Victor Ponta să se descotorosească rapid de Andrei Marga. Nu se poate trena în continuare. Este responsabilitatea lui Victor Ponta dacă-l menţine în continuare. Este şeful majorităţii, iar ce se întâmplă cu ICR este dezastruos pentru imaginea României, pentru viaţa culturală din ţara noastră.

Reporter Epoch Times: Cum vi s-a părut protestul de la Salonul de Carte de la Paris?

Theodor Paleologu: Groaznic a fost. Mie îmi pare tare rău că o serie de oameni de cultură importanţi nu s-au mai dus. Eu în locul lor m-aş fi dus, pentru că este vorba despre Salon du livre, nu de samavolniciile şi prostiile lui Andrei Marga. Prestaţia lui este absolut incalificabilă şi este urgent ca actuala guvernare să se descotorosească de el, pentru că nu se mai poate aşa ceva. Pe de altă parte, sigur regret că au fost şi scene tipic româneşti. Ne-am dat în stambă, pe scurt. Responsabilitatea covârşitoare îi revine lui Andrei Marga în mod clar.

Consideraţi că reacţia de a nu participa la Salon du Livre de la Paris a scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu a dăunat într-un fel imaginii României sau credeţi că francezii şi celelalte state europene au înţeles motivul gestului lor?

Eu unul m-aş fi dus în locul lor, pentru că există o vorbă franţuzească „les absents ont toujours tort” („Cei absenţi n-au niciodată dreptate” - n.r.) şi cred că este foarte corectă această expresie franţuzească pentru că este vorba de organizatorii francezi, care ei nu meritau nici măcar un bobârnac, ori palma binemeritată dată lui Andrei Marga evident a avut repercusiuni sau reverberaţii şi asupra organizatorilor. A fost un lucru nepotrivit.

Credeţi că Andrei Marga va renunţa la şefia Institutului Cultural Român dacă se vor face mai des presiuni din partea intelectualilor şi a societăţii civile române?

Nu, nu cred pentru că are o atitudine sfidătoare. După cum vedeţi înjură pe toată lumea, are un comportament cu totul nepotrivit şi nu va renunţa la nimic, pentru că este bunul plac suveran. În schimb, cred că ar fi prudent şi inteligent politic din partea lui Victor Ponta să se descotorosească de acest om, rapid. Nu se poate trena în continuare. Deci este responsabilitatea lui Victor Ponta dacă-l menţine în continuare. Este şeful majorităţii, iar ce se întâmplă cu Institutul Cultural Român este dezastruos pentru imaginea României, pentru viaţa culturală din ţara noastră. Deci atât Victor Ponta, cât şi Daniel Barbu, cât şi Titus Corlăţean trebuie să intervină rapid pentru a scăpa de Andrei Marga din fruntea ICR.

Va reuşi PDL, după această Convenţie şi după alegerea noii conduceri a partidului, să revină ca o forţă de opoziţie şi de dreapta?

Să sperăm.

Şi sub conducerea cui aţi vedea întâmplându-se acest lucru? Vasile Blaga, Elena Udrea sau Monica Macovei?

Este greu. Vedem diseară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor