Dan Voinea: Iliescu s-a comportat ca un comandant la Mineriadă. N-am înţeles această predilecţie spre crimă

Se încarcă player-ul...

Fostul preşedinte Ion Iliescu s-a comportat ca un adevărat comandant militar în timpul Mineriadei, a declarat generalul Dan Voinea, la dezbaterea "13 - 15 Iunie 1990  Diversiune urmată de Mineriadă  - Clarificări pentru Istorie şi Justiţie".

"Există un jurnal al acţiunilor de luptă în care un general care a întocmit jurnalul a avut grijă să picteze pe ore: "La ora cutare a sunat domnul preşedinte, vrea o sută de soldaţi să acţioneze în zona cutare. La ora cutare, domnul preşedinte solicită 12 tancuri să acţioneze în zona cutare. La ora cutare, domnul preşedinte ne solicită să acţionăm cu gaze lacrimogene. I-am recomandat domnului preşedinte să nu folosească armata că nu este cazul, domnul preşedinte insistă". Iată cum s-a comportat. A fost nu preşedinte, a fost un fel de comandant... Era peste toţi şi toţi executau cea a zis domnul Iliescu ca să facă acest jaf la care noi asistăm de 25 de ani.

Mai mult decât atât, merge la o diversiune domnul preşedinte şi spune la un moment dat, reproşează că pe clădirea Ministerului de Interne flutură steagul legionar, deci este o mişcare legionară, să o sancţioneze ca atare. (...) Diversiunea asta presupunea că cei de la armată primiseră ordinul să atace clădirea MAI – "deci vedeti că flutură steagul legionar pe MAI". În călădirea MAI erau copii care făceau armata, soldaţi care aveau ordin să tragă împotriva oricăruia agresor. Deci se întâmpla exact ca la Revoluţie ca să-i trimită pe unii împotriva altora. N-am înţeles această predilecţie a domnului Iliescu spre crimă. Şi uşurinţa cu care a dat asemenea comenzi. Toate se găsesc în acest dosar, dosarul este terminat. Acest dosar nu poate niciun judecător să nu-l condamne", a precizat Dan Voinea.