Ziua mondială a ciocolatei, sărbătorită pe 11 iulie

Ciocolata Ritter Sport expusa intr-un magazin din Germania.
Ciocolata Ritter Sport expusa intr-un magazin din Germania. (Andreas Rentz / Getty Images)

Astăzi se serbează la nivel mondial ziua ciocolatei, un desert care cucereşte pe zi ce trece din ce în ce mai multă lume. Francezii au fost cei care au stabilit că ciocolata merită să aibă o zi specială în calendar şi au ales data de 11 iulie.

Consumul de cacao, ingredientul principal al ciocolatei, a început în urmă cu mai bine de 2000 de ani, în America de Sud. Europenii au aflat de cacao abia după ce Cristofor Columb a descoperit America şi a adus de acolo câteva boabe. La început, nu au fost prea încântaţi pentru că nu ştiau cum se prepară cacao sau ciocolata, iar arborii de cacao nu s-au adaptat la climatul destul de rece din cea mai mare parte a Europei.

Abia în vremea conchistadorului Hernando Cortez, cacao a început să fie apreciată de europeni. Cortez a adus de la azteci o băutură preparată din boabe de cacao, trestie de zahăr, vanilie şi scorţişoară.

Adepţii ciocolatei susţin că aceasta le îmbunătăţeşte starea de spirit, iar conform unor cercetări, a rezultat că oamenii care consumă ciocolată au mai puţin ţesut adipos decât cei care nu mănâncă. Produsul respectiv accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet.