Consumul zilnic de ciocolată neagră poate preveni atacul de cord

Consumul zilnic de ciocolată neagră poate reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral pentru persoanele cu sindrom metabolic, sugerează un studiu australian
Consumul zilnic de ciocolată neagră poate reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral pentru persoanele cu sindrom metabolic, sugerează un studiu australian (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Persoanelor cu un risc ridicat de boli de inimă şi diabet, consumul de ciocolată neagră o dată pe zi le-ar putea fi de ajutor în prevenirea atacurilor de cord sau a unui accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu australian.

Ciocolata care conţine cel puţin 60 de procente de cacao este bogată în flavonoide, compuşi care sunt cunoscuţi pentru că ajută la protejarea inimii. Ciocolata cu lapte şi ciocolata albă, cu niveluri mai mici de flavonoide, nu au aceleaşi proprietăţi pentru sănătate.

Mai multe studii pe termen scurt au demonstrat efectele ciocolatei negre de reducere a presiunii arteriale şi a colesterolului - dar efectele pe termen lung nu au fost studiate.

Cercetătorii de la Universitatea Monash, Royal Melbourne Hospital şi Baker IDI Heart şi Diabetes Institute din Melbourne au folosit un model matematic pentru a analiza beneficiile pe termen lung pentru sănătate ale ciocolatei negre consumate de persoanele cu sindrom metabolic.

Persoanele cu sindrom metabolic au tensiune arterială ridicată şi sunt predispuse unui risc crescut de a dezvolta boli de inimă sau diabet în viitor.

Un total de 2.013 persoane cu sindrom metabolic au fost incluse în studiul australian. Deşi aveau hipertensiune arterială, nici una dintre ele nu lua medicamente pentru a o reduce şi nici una nu avea diabet.

Cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră, dacă este consumată zilnic, pe o perioadă de 10 ani, putea preveni 70 de atacuri de cord non-fatale şi 15 atacuri de cord fatale sau accidente vasculare cerebrale la 10.000 de persoane tratate.

Chiar dacă ciocolata neagră a fost consumată de mai puţine ori, un număr semnificativ de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale puteau fi prevenite, au raportat cercetătorii.

Pentru profesia medicală, acest lucru ar putea fi o strategie de eficientizare a costurilor pentru a reduce riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral la pacienţii cu sindrom metabolic.

Un buget de 39 de dolari per pacient pe an pentru publicitate, campanii de educare sau subvenţionarea ciocolatei negre este considerat a fi demn de investit pentru a economisi potenţialele costuri pentru tratarea pacienţilor cu atac de cord.

Studiul a fost publicat online în British Medical Journal, pe 31 mai.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.