Zelenski cere Occidentului să “reacţioneze imediat” la “şantajul nuclear” al Rusiei

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat comunitatea internaţională să “reacţioneze imediat” pentru a determina forţele ruse să părăsească centrala nucleară Zaporojie. Apelul vine în contextul în care, în ultimele zile, au fost reluate bombardamentele în zona centralei.

“Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii din Zaporojie. Doar retragerea completă a ruşilor... ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europa”, a susţinut liderul de la Kiev, citat de RTÉ, în ultimul său discurs video.

De asemenea, Zelenski a condamnat ceea ce a numit drept “şantajul nuclear rusesc”.

Centrala nucleară din sudul Ucrainei este cea mai mare din Europa şi este ocupată de trupele ruseşti din martie, la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia la 24 februarie.

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de acuzaţii în legătură cu o recentă escaladare a luptelor în jurul centralei Zaporojie.

Şeful agenţiei ONU pentru supraveghere nucleară a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că instituţiei pe care o conduce trebuie să i se permită să inspecteze centrala nucleară, afirmând că luptele din apropierea sitului au declanşat o criză “gravă”.

“Este un moment serios, este un moment grav, iar Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să i se permită să-şi desfăşoare misiunea în Zaporojie cât mai curând posibil”, a afirmat Rafael Grossi la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, prin intermediul unei transmisii video.

Anterior, Washingtonul a sprijinit un apel pentru instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut anterior apel la încetarea tuturor activităţilor militare din jurul centralei şi a avertizat asupra “consecinţelor catastrofale” în cazul în care aceasta va fi lovită.

În plus, Guterres a afirmat că este foarte îngrijorat de situaţia care se desfăşoară “în interiorul şi în jurul” complexului Zaporojie şi a îndemnat Ucraina şi Rusia să acorde Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică acces imediat şi neîngrădit la sit.

Atât Moscova, cât şi Kievul au declarat, joi, că au avut loc cinci lovituri cu rachete în apropierea unei zone de depozitare a materialelor radioactive.

Agenţia nucleară ucraineană Energoatom a indicat un bombardament rusesc în apropierea unuia dintre cele şase reactoare ale centralei, susţinând că acesta a provocat “fum extins” şi că “mai mulţi senzori de radiaţii sunt avariaţi”.

Grupul G7, format din cele mai industrializate naţiuni, a avertizat miercuri că ocupaţia continuă a centralei de către Rusia “pune în pericol regiunea” şi a cerut ca instalaţia să revină sub control ucrainean.

Tensiunea a readus în memorie dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986 din Ucraina, pe atunci sovietică, care a ucis sute de oameni, contaminând cu substanţe radioactive o mare parte din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe