Zelenski: Americanii nu finanţează războiul din Ucraina, ci protejează democraţia

Preşedintele ucrainean, Voldymyr Zelenski, adresându-se unei audienţe militare americane, 11 decembrie 2023
Preşedintele ucrainean, Voldymyr Zelenski, adresându-se unei audienţe militare americane, 11 decembrie 2023 (Youtube - screenshot)
Redacţia
22.04.2024

Poate că americanii sunt obosiţi de războiul din Ucraina, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a reamintit că cel puţin ei nu trebuie să lupte în el, relatează Business Insider.

Comentariile liderului ucrainean au fost făcute duminică dimineaţă, în cadrul unei emisiuni televizate de la NBC News şi la doar o zi după ce Camera Reprezentanţilor a aprobat un pachet de ajutor mult aşteptat pentru Ucraina.

În interviul acordat, Zelenski a declarat că prin ajutorul acordat Ucrainei, Statele Unite "protejează democraţia" în Europa.

"Americanii nu finanţează războiul din Ucraina. Ei protejează în primul rând libertatea şi democraţia în toată Europa. Iar Ucraina luptă. [Armata americană] nu trebuie acum să lupte protejând ţările NATO. Ucrainenii fac asta", a spus el.

Reamintim că pachetul de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari a fost votat în Camera Reprezentanţilor, în pofida disensiunilor puternice ale unor membri ai Partidului Republican. Acesta se îndreaptă acum spre Senat, unde se aşteaptă să fie adoptat. Preşedintele Joe Biden şi-a semnalat intenţia de a-l semna.

Odată ce se va întâmpla acest lucru, muniţii şi arme vitale ar putea ajunge în câteva zile în Ucraina, ajutând-o să oprească valul rusesc.

"Este vorba doar de muniţia pe care o furnizează lumea. Şi cred că este o decizie bună. Cât timp Ucraina stă în picioare, nu există un război direct între SUA sau NATO şi agresiunea rusă. Aşa că Ucraina încă luptă, iar Ucraina îi protejează pe toţi ceilalţi", a declarat Zelenski.

În cazul în care Ucraina pierde războiul împotriva Rusiei, analiştii se tem că Rusia ar putea folosi acest impuls pentru a viza ţările NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor