Zeci de persoane spitalizate la Moscova - incident de intoxicaţie alimentară în masă

. (Photos.com)
Redacţia
18.06.2024

Peste 120 de persoane au solicitat ajutor medical şi cel puţin 30 se află la terapie intensivă în urma unei presupuse intoxicaţii alimentare rare şi extrem de periculoase la Moscova, au anunţat luni autorităţile sanitare, scrie Moscow Times.

Pacienţii au fost internaţi în spital cu suspiciune de botulism alimentar, o afecţiune care pune în pericol viaţa şi care atacă sistemul nervos şi poate provoca insuficienţă respiratorie şi paralizie.

Autorităţile ruse au declarat că focarul toxic a provenit de la salatele distribuite de un popular serviciu de livrare online, care duminică şi-a suspendat temporar operaţiunile pe fondul unei anchete penale.

"În total, 121 de persoane au solicitat ajutor medical", au declarat luni agenţiile de presă de stat, citând-o pe Anastasia Rakova, viceprimarul Moscovei.

"În acest moment, 55 de persoane sunt în stare gravă, dintre care 30 se află la terapie intensivă", a adăugat ea.

Autoritatea de stat pentru protecţia consumatorilor şi a sănătăţii, Rospotrebnadzor, a declarat în weekend că desfăşoară o "anchetă epidemiologică privind cazurile suspecte de botulism".

Între timp, biroul procurorului din Moscova a transmis că a lansat o anchetă penală privind încălcarea standardelor de siguranţă a consumatorilor.

Viceprimarul Rakova a declarat că nu a existat "nicio ameninţare la adresa vieţii" celor care au fost spitalizaţi datorită intervenţiei medicale în timp util.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, botulismul de origine alimentară poate fi fatal în lipsa unui tratament rapid cu antitoxine. Botulismul, care nu se transmite de la o persoană la alta, este o afecţiune extrem de rară, cauzată de obicei de alimente procesate necorespunzător.

Compania de livrare de alimente legată de epidemie, Kuchnia Na Rayone, a declarat că a identificat un "incident cu potenţial de risc" cu o salată care folosea fasole în conservă, adăugând că a suspendat comenzile.

Au existat 82 de cazuri confirmate de botulism în întreg Spaţiul Economic European în 2021, ultimul an cu date disponibile, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor