Netanyahu doreşte ca o colonie din Înălţimile Golan să poarte numele preşedintelui Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că doreşte să denumească o nouă colonie în Înălţimile Golan după preşedintele american Donald Trump, în semn de gratitudine pentru recunoaşterea de către Casa Albă a suveranităţii israeliene asupra regiunii, potrivit Deutsche Welle.

Netanyahu a declarat că intenţionează să promoveze o “rezoluţie care cere ca o nouă comunitate în Înălţimile Golan să fie numită după numele preşedintelui Donald J. Trump”.

În luna martie, Trump a recunoscut în mod oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, o măsură ce a declanşat un val de nemulţumiri şi condamnări internaţionale. Decizia lui Trump a fost anunţată cu două săptămâni înaintea recentelor şi contestatelor alegeri israeliene, care i-au adus lui Netanyahu cel de-al cincilea mandat în funcţia de premier.

Înaintea respectivelor alegeri, Netanyahu a făcut o declaraţie controversată, şi anume aceea că va anexa coloniile israeliene ilegale din Cisiordania. În plus, premierul a mai afirmat că i-a spus lui Trump că nu va evacua nicio persoană dintre cei peste 400.000 de evrei care locuiesc în prezent în Cisiordania.

Israelul a ocupat regiunea Înălţimile Golan în 1967 după războiul de şase zile dintre Israel şi ţările vecine Egipt, Iordania şi Siria. ONU, care nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra regiunii, a intermediat un armistiţiu siriano-israelian în 1974, cerând Israelului să se retragă din unele zone ale Înălţimilor Golan. În 1981, Israelul a adoptat o lege care extinde jurisdicţia sa asupra teritoriului, însă acţiunea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional şi a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Tel Aviv şi Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe