X promite să respecte legislaţia UE privind datele şi opreşte colectarea de date europene

Elon Musk, patronul SpaceX şi Tesla - cel mai bogat om din lume (Getty Images)
Redacţia
08.09.2024

Ancheta Uniunii Europene privind platforma de social media X s-a încheiat oficial după ce organizaţia lui Musk a fost de acord să îndeplinească cerinţele de conformitate stabilite de Comisia Europeană pentru Protecţia Datelor (CPD), transmite Zerohedge.

La 4 septembrie, X a fost de acord să înceteze utilizarea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor situaţi în UE şi în Spaţiul Economic European (SEE).

Anterior, X utiliza aceste date pentru a-şi antrena chatbot-ul de inteligenţă artificială Grok.

Ştergerea datelor din UE

Instanţa a solicitat ca Twitter Internaţional, compania care se află în spatele operaţiunilor X, să se conformeze permanent cererilor de colectare a datelor.

X a declarat că va şterge datele anterioare din perioada 7 mai - 1 august şi a fost de acord să nu mai colecteze alte date în scopul dezvoltării, îmbunătăţirii sau formării Grok.

CPD a depus plângerea iniţială, menţionând un risc pentru „drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor”. Potrivit organismului european de supraveghere a datelor, aceasta a fost prima dată când a trebuit să ia astfel de măsuri şi să îşi invoce competenţele în temeiul articolului 134 din Legea privind protecţia datelor din 2018.

Comisarul CPD Des Hogan a declarat că „salută” rezultatul şi ca acesta protejează drepturile cetăţenilor UE şi SEE. Când plângerea a fost depusă iniţial, Hogan a comentat în continuare rolul CPD în protecţia datelor cetăţenilor:

„Unul dintre principalele noastre roluri în calitate de autoritate de reglementare independentă şi de organizaţie bazată pe drepturi este de a asigura cel mai bun rezultat pentru persoanele vizate, iar evoluţiile de astăzi ne vor ajuta să continuăm să protejăm drepturile şi libertăţile utilizatorilor X din UE şi SEE”.

Înainte de a accepta condiţiile, Twitter Internaţional a respins acuzaţiile CPD şi a susţinut că îndeplineşte toate cerinţele Regulamentului general privind protecţia datelor al UE. Compania s-a referit chiar la ordine ca fiind „draconice” şi a afirmat că acestea împiedică funcţiile cruciale ale platformei în regiune.

Cu toate acestea, deoarece X a fost de acord cu măsurile, cazul a fost respins.

X, prinsă în litigii internaţionale

Procesul împotriva CPD nu este singura bătălie în care X este implicat în prezent. La 30 august, autorităţile de reglementare din Brazilia au suspendat X în ţară după ce Elon Musk, proprietarul platformei, a refuzat să numească un reprezentant legal pentru firmă în Brazilia.

Curtea Supremă a Braziliei a menţinut ordinul la 2 septembrie, printr-o decizie unanimă a cinci judecători.

Musk a sugerat utilizatorilor X din Brazilia că ar trebui să sfideze decizia judecătorului de a nu folosi VPN-uri pentru a accesa platforma, în ciuda amenzilor pe care le-ar putea primi.

De asemenea, acesta s-a exprimat anterior împotriva judecătorului Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă din Brazilia, acuzându-l că este „malefic” şi „dictator” pentru că s-ar fi angajat în „cenzură politică ilegală” pe X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor