Washington Post: Trupe ruseşti specializate în război biologic trimise în carantină în Arctica

Zeci de persoane şi peste 1.000 de reni au murit, aparent, în urma unei infecţii cu antrax.
Un cercetător lucrează în laborator
Un cercetător lucrează în laborator (PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

Armata rusă ar fi trimis echipe specializate în război biologic în zona rusească a Arcticii, în nordul Siberiei, după ce în jur de 40 de persoane şi 1.200 de reni au murit ca urmare a răspândirii violente şi rapide a ceea ce se crede că ar fi Bacillus Anthracis, cunoscut sub numele de antrax.

Oficialii ruşi au declarat că s-ar putea ca infecţia să fi apărut după expunerea vreunui cadavru de ren, contaminat, în urma unei veri călduroase din zona Arctică, unde temperaturile au crescut până la 35 de grade Celsius.

Oficialii ruşi susţin că nu sunt siguri că antraxul ar fi singura explicaţie şi dacă nu cumva un alt agent biologic ar putea fi responsabil pentru această situaţie. Datorită locaţiei îndepărtate unde au fost raportate infecţiile, situaţia a fost controlată în cea mai mare parte, au adăugat oficialii.

Guvernatorul regiunii, Dmitri Kobilki, a declarat stare de urgenţă şi, săptămâna trecută, a susţinut că au fost luate toate măsurile pentru a izola regiunea, conform AP. “Acum, cel mai important lucru este siguranţa şi sănătatea cetăţenilor – păstorii de reni şi specialiştii implicaţi în carantină”.

Rusia s-a confruntat cu mai multe epidemii de Antrax, una având loc în 1979 în urma unui accident la o unitate militară. La sud de Yamal, antraxul ar putea apărea rareori când infecţia se răspândeşte de la vite; un bărbat a murit în urma expunerii în 2012, a raportat ziarul Siberian Times.

În legătură cu bacteria Antrax, care este rezistentă, bacteriologul George Stewart de la Universitatea Missouri a declarat pentru ziarul Missourian în 2014 că organismele se transformă în spori în condiţii de frig şi aşteaptă în sol ca temperaturile să se ridice. După ce temperaturile ating un anumit prag, ele intră din nou într-o stare mobilă şi infecţioasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe