Votat în lectură finală: Cetăţenii R. Moldova vor beneficia de compensaţii pentru consumul gazului natural şi energiei termice

(europaliberă.org)

Consumatorii casnici vor beneficia în perioada rece a anului de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural şi energie termică, ca urmare a majorării tarifelor pentru aceste utilităţi. Proiectul elaborat în acest scop a fost adoptat, joi, de Legislativul moldovean în lectură finală.

Prin actul adoptat, se propune compensarea, în proporţie de 67%, pentru primii 50 m3 de gaz natural consumaţi, iar pentru următorii 100 m3 compensarea cu 50% din cuantumul diferenţei dintre preţul din luna de facturare şi preţul din luna octombrie 2021.

De asemenea, se propune compensarea diferenţei, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată.

Totodată, de aceste compensaţii vor beneficia şi cetăţenii care se alimentează cu energie termică produsă de cazangeria blocului de locuit.

Astfel, compensaţia maximă oferită pentru consumul de gaz natural va constitui 540 lei, iar compensaţia pentru prima gigacalorie consumată va constitui 450 lei.

De menţionat că tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferenţa în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Proiectul a fost susţinut cu unanimitate de voturi.

Tot joi, majoritatea PAS a votat plata de la buget a datoriei faţă de Gazprom, după ce concernul rus ameninţase să oprească livrările de gaze.