Vladimir Putin a semnat un pact de apărare reciprocă cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un

Vladimir Putin (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un participă la o ceremonie de bun venit la 19 iunie 2024 la Phenian, Coreea de Nord. (Getty Images)
Redacţia
20.06.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un acord cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, care include un angajament de apărare reciprocă, una dintre cele mai importante acţiuni ale Rusiei în Asia din ultimii ani, despre care Kim a spus că echivalează cu o "alianţă".

Angajamentul lui Putin revizuieşte întreaga politică post-sovietică a Rusiei în ceea ce priveşte Coreea de Nord, chiar în momentul în care Statele Unite şi aliaţii lor asiatici încearcă să evalueze în ce măsură Rusia ar putea aprofunda sprijinul pentru singura ţară care a testat o armă nucleară în acest secol.

În prima sa vizită la Phenian din iulie 2000, Putin a legat în mod explicit aprofundarea legăturilor Rusiei cu Coreea de Nord de sprijinul tot mai mare al Occidentului pentru Ucraina şi a declarat că Moscova ar putea dezvolta cooperarea militară şi tehnică cu Phenian.

După discuţii, cei doi au semnat un pact de "parteneriat strategic cuprinzător", despre care Putin a spus că include o clauză de apărare reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre ţări.

"Acordul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistenţă reciprocă în caz de agresiune împotriva uneia dintre părţile la acest acord", a declarat Putin.

El a spus că livrările occidentale de armament avansat, cu rază lungă de acţiune, inclusiv avioane de luptă F-16, către Ucraina pentru lovituri împotriva Rusiei, au încălcat acordurile majore.

"În legătură cu aceasta, Rusia nu exclude pentru sine dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu Republica Populară Democrată Coreeană", a spus Putin.

Kim a lăudat Rusia pentru că a făcut ceea ce el a calificat drept o mişcare strategică extrem de semnificativă pentru a sprijini Coreea de Nord, care a fost fondată în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice.

În funcţie de formularea exactă a pactului, care nu a fost făcută publică, aceasta ar putea reprezenta o schimbare dramatică a echilibrului strategic în Asia de Nord-Est, plasând puterea Rusiei în spatele Coreei de Nord - care se confruntă cu Coreea de Sud, susţinută de Statele Unite, peste zona demilitarizată (DMZ) puternic fortificată.

Deşi Coreea de Nord are un tratat de apărare cu China, nu are o colaborare militară activă cu aceasta, aşa cum a dezvoltat cu Rusia în ultimul an. Coreea de Nord a semnat, de asemenea, un tratat în 1961 cu Uniunea Sovietică, care includea promisiuni de sprijin reciproc în cazul unui atac.

China, principalul susţinător politic şi economic al Coreei comuniste, nu a avut un răspuns imediat.

Curtarea lui Kim de către Putin, care a inclus cadouri de limuzine şi un tur al noului centru de lansare spaţială al Rusiei, a alarmat Statele Unite şi aliaţii săi asiatici.

"Aprofundarea cooperării dintre Rusia şi RPDC este o tendinţă care ar trebui să fie foarte îngrijorătoare pentru oricine este interesat în menţinerea păcii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană, în susţinerea regimului global de neproliferare, în respectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi în susţinerea poporului ucrainean", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Un pact de natură "strict paşnică şi defensivă"

Putin a fost întâmpinat de mulţimile care îl aclamau pe străzile din Phenian, alături de copii care fluturau steaguri ruseşti şi de un salut militar. Kim, în vârstă de 40 de ani, l-a salutat pe Putin la aeroport.

După discuţii, Putin l-a plimbat pe Kim cu o limuzină rusească de lux. Apoi au făcut schimb de locuri şi Kim l-a condus pe Putin. Mai târziu, au urmărit împreună un concert.

Putin a acuzat Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia de creşterea tensiunilor în peninsula coreeană şi a declarat că Coreea de Nord are dreptul de a-şi întări propriile apărări.

Kim a declarat că pactul va extinde cooperarea în domeniul politic, economic şi al apărării, numindu-l de natură "strict paşnică şi defensivă".

"Relaţiile dintre cele două ţări ale noastre au fost ridicate la noul nivel superior al unei alianţe", a declarat Kim.

La începutul summitului lor, Kim şi-a exprimat "sprijinul necondiţionat" pentru "toate politicile Rusiei", inclusiv "un sprijin deplin şi o alianţă fermă" pentru războiul lui Putin cu Ucraina.

Putin a declarat că Moscova luptă împotriva politicii hegemonice, imperialiste a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, a relatat presa rusă.

"Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră consistent şi de neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcţia Ucrainei", a declarat Putin.

Occidentul a aplicat Rusiei ceea ce a prezentat ca fiind cele mai dure sancţiuni de până acum, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce preşedintele pro-rus a fost răsturnat de la putere în timpul revoluţiei ucrainene Maidan şi Rusia a anexat Crimeea, forţele separatiste susţinute de Rusia luptând împotriva forţelor armate ucrainene.

Coreea de Nord "îşi exprimă sprijinul deplin şi solidaritatea faţă de guvernul, armata şi poporul rus în desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale în Ucraina pentru a proteja suveranitatea, interesele de securitate, precum şi integritatea teritorială", i-a spus Kim lui Putin.

Primire fastuoasă

Putin, care l-a găzduit pe Kim în cadrul unui summit desfăşurat în septembrie în Orientul Îndepărtat rus, care a accelerat cooperarea militară dintre cele două ţări, a fost întâmpinat de o primire fastuoasă la Phenian.

O gardă de onoare, inclusiv soldaţi călare, şi o mare mulţime de civili s-au adunat în Piaţa Kim Il Sung, pe malul râului Taedong care traversează capitala. Scena includea copii care ţineau baloane în mână şi portrete uriaşe ale celor doi lideri cu steaguri naţionale care împodobeau clădirea principală a pieţei.

Rusia s-a folosit de legăturile sale mai strânse cu Coreea de Nord pentru a face presiuni asupra Washingtonului, în timp ce Coreea de Nord, puternic sancţionată, a obţinut sprijin politic şi promisiuni de sprijin economic şi comercial din partea Moscovei.

Statele Unite şi aliaţii săi spun că se tem că Rusia ar putea oferi ajutor pentru programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord, care sunt interzise prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, şi au acuzat Phenianul că a furnizat rachete balistice şi obuze de artilerie pe care Rusia le-a folosit în războiul său din Ucraina.

Moscova şi Phenian au negat transferurile de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor