Aurescu: România condamnă arestarea lui Navalnîi. Cred că vom discuta despre adoptarea de sancţiuni împotriva Rusiei

Bogdan Lucian Aurescu - gov.ro
Bogdan Lucian Aurescu - gov.ro (Epoch Times România)
Andrei Popescu
25.01.2021

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, că va reitera faptul că România a condamnat arestarea criticului Kremlinului şi liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, adăugând că represiunea la adresa opozanţilor politici ai Kremlinului este inacceptabilă şi nedemocratică.

“Voi reitera faptul că România a condamnat arestarea lui Navalnîi, care este inacceptabilă, voi repeta opinia noastră că represiunea la adresa opoziţiei, doar pentru faptul că este opoziţie, este inacceptabilă, nu este democratică. De fapt, opoziţia, chiar cea neparlamentară sau nesistemică, are de asemenea drepturi şi cred că acestea trebuie să fie recunoscute de autorităţi”, a susţinut ministrul, citat de Agerpres.

De asemenea, Aurescu a transmis că este posibilă şi discutarea adoptării unor sancţiuni împotriva Rusiei cu privire la suprimarea agresivă a manifestanţilor.

“În acest weekend, am văzut o atitudine hotărâtă şi agresivă împotriva demonstranţilor din multe oraşe din Rusia. Libertatea de întrunire şi cea de exprimare sunt drepturi umane foarte importante, fundamentale şi trebuie respectate, nu pot fi anulate. Trebuie să discutăm azi şi cred că vom discuta despre adoptarea de sancţiuni şi vom vedea rezultatul acestor discuţii”, a precizat şeful MAE.

Potrivit sursei citate, miniştri din statele UE vor discuta şi despre strategia de distribuire a vaccinurilor pentru partenerii Uniunii Europene.

“După cum ştiţi, România susţine în totalitate adoptarea unui mecanism pentru a ajuta ţările din Balcanii de Vest, dar şi Parteneriatul Estic, astfel încât acestea să beneficieze de vaccinurile furnizate de Uniunea Europeană. Cred că este o iniţiativă importantă, deoarece UE nu poate fi în siguranţă şi sănătoasă dacă vecinii Uniunii Europene nu sunt în siguranţă şi sănătoşi”, a mai declarat Aurescu.

Reamintim că, sâmbătă, autorităţile au reţinut peste 2.000 de persoane şi au folosit forţa pentru a dispersa protestele din Rusia, în timp ce zeci de mii de protestatari au ignorat frigul extrem şi avertismentele poliţiei, ieşind în stradă pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.

Navalnîi a cerut susţinătorilor săi să protesteze, după ce a fost arestat weekendul trecut, în momentul în care s-a întors în Rusia din Germania pentru prima dată de la incidentul otrăvirii sale cu un agent neurotoxic, despre care se presupune că a fost strecurat de agenţii de securitate ai Rusiei, în august. Autorităţile au avertizat oamenii să stea departe de protestele de sâmbătă, spunând că riscă să contracteze virusul Wuhan, dar şi urmărirea penală şi posibile pedepse cu închisoarea pentru participarea la un eveniment neautorizat.

Cu toate acestea, protestatarii au sfidat interdicţia şi, în cel puţin un caz, la temperaturi sub -50 grade Celsius, au ieşit în stradă. Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, i-a chemat să facă acelaşi lucru weekendul viitor pentru a încerca să-l elibereze pe Navalnîi din “ghearele ucigaşilor săi”. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor