Virusul Wuhan în Rusia. Poveşti triste ale unui sistem medical copleşit

Analize medicale in timpul crizei de coronavirus
Analize medicale in timpul crizei de coronavirus (Epoch Times România)
A.P.
03.11.2020

Al doilea val de infecţii cu virus Wuhan care loveşte regiuni diferite din Rusia este însoţit de poveşti şi imagini de groază despre pacienţi care se luptă pentru supravieţuire în cadrul unui sistem de sănătate tensionat şi depăşit, scrie MoscowTimes.

Videoclipuri ajunse virale înfăţişează cadavre înfăşurate în saci din plastic negru în Siberia, pacienţi morţi din cauza lipsei de oxigen în sudul Rusiei şi incidente în Urali, unde personalul spitalicesc a cerut armatei să trimită medicii militari pentru a suplini medicii şi asistenţii extenuaţi din spitalele suprapopulate.

Cel puţin un spital din oraşul siberian Tomsk oferă aşa-numitele „spitalizări în şezut” pacienţilor Covid-19 - din cauza lipsei de paturi, potrivit jurnalistului şi activistului civil Dimitri Aleshkovsky. Vicepremierul Tatiana Golikova a declarat că 81% dintre paturile de spital din Rusia rezervate pacienţilor de virus Wuhan sunt ocupate în prezent.

Un alt caz care a atins o coardă sensibilă a ruşilor este cel al lui Vladimir Molchanov, veteran al celui de-al doilea război mondial, în vârstă de 87 de ani, care a murit după încercarea eşuată a personalului spitalului de a-l transfera într-o secţie de psihiatrie din Volgograd. Procurorii regionali au anunţat o inspecţie după ce un videoclip cu corpul neînsufleţit al lui Molchanov filmat de fiica sa la intrarea în spital a trimis valuri de şoc în toată ţara.

Autorităţile din regiunea Zabaikalsky de lângă graniţele cu China şi Mongolia investighează moartea unei femei în vârstă, după ce a acuzat, într-un videoclip, personalul unui spital că a refuzat să o interneze. Olga Sorokina, în vârstă de 64 de ani, a fost internată la nouă zile după ce s-a plâns că a contractat Covid-19. Femeia a murit a doua zi după spitalizare.

Autorităţile federale din domeniul sănătăţii au anunţat o inspecţie într-un spital din regiunea Pskov, lângă graniţele cu Estonia şi Letonia. Spitalul este acuzat că nu a transmis rudelor ştirile despre moartea unui pacient timp de 10 zile. Fiul pacientului a aflat accidental despre moartea tatălui său după ce a avut el însuşi rezultat pozitiv la test şi a folosit ocaziia de a cere informaţii despre starea tatălui său, moment în care a aflat că murise.

Rusia a confirmat peste 1,67 milioane de cazuri de virus Wuhan şi a raportat peste 18.000 de noi infecţii pentru a cincea zi consecutiv, marţi. În total, 28.828 de persoane au murit din cauza COVID-19, potrivit statisticilor oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor