Virusul Wuhan în R.Moldova: 109 cazuri noi ridică bilanţul la 8360. Numărul deceselor trece de 300

.
. (pixabay.com)

Din 639 de teste efectuate pe parcursul zilei de luni, 1 iunie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate încă 109 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, ceea ce ridică bilanţul la 8360 cazuri.

Toate cazurile confirmate astăzi oficial sunt cu transmitere locală: Chişinău 51, Cahul şi Ceadîr-Lunga câte 11, Bălţi 8, Căuşeni, Făleşti, Străşeni şi Transnistria câte 4, Comrat 3, Taraclia 2, Cantemir, Cimişlia, Edineţ, Glodeni, Ialoveni, Rîşcani şi Ştefan Vodă câte 1 caz.

Din numărul total al cazurilor din această zi, 16 sunt lucrători medicali: medici 4, asistenţi medicali 9, personal auxiliar 3. Astfel, personalul medical infectat până ]n prezent a ajuns la 1646.

La momentul actual, 259 de persoane se află în stare gravă de sănătate, dintre care 26 sunt conectate la aparate de respiraţie artificială fiind în stare extrem de gravă.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a menţionat că pe parcursul ultimelor 24 de ore au fost înregistrate alte 10 decese provocate de virusul chinezesc: un bărbat de 62 ani din Cahul, o femeie de 80 ani din Cahul, un bărbat de 68 ani din Chişinău, o femeie de 83 ani din Chişinău, o femeie de 56 ani din Chişinău, o femeie de 70 ani din Chişinău, o femeie de 86 ani din raionul Ocniţa, o femeie de 69 din raionul Sîngerei, un bărbat de 65 ani din raionul Singerei, o femeie de 55 ani din municipiul Chişinău.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, după după declararea a încă 41 de persoane ca fiind tratate, numărul persoanelor vindecate de virusul Wuhan a ajuns în Moldova la 4622, iar bilanţul deceselor s-a ridicat la 305.

În cadrul briefingului din această seară, secretarul de Stat Constantin Rîmiş a accentuat că situaţia epidemiologică din ţară rămâne a fi acută, reiterând importanţa măsurilor de protecţie în sănătate publică, după ce începând cu 1 iunie, autorităţile de la Chişinău a anunţat redeschiderea pieţelor, a centrelor comerciale, bibliotecilor, muzeelor etc.

Constatăm că reluarea unor activităţi economice a fost interpretată de populaţie ca o relaxare. În acest context, venim cu un îndemn către cetăţeni, anume acum este foarte important să fie respectate şi mai strict măsurile de protecţie în sănătate publică. Aveţi grijă de sănătatea Dumneavostră şi a celor apropiaţi. Respectaţi recomandările autorităţilor”, a declarat Rîmiş.