Virusul Wuhan în Moldova: 115 noi cazuri ridică bilanţul la 1289 şi pune în carantină secţia cardio-chirurgie a SCR. 29 de decese

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)
Maria Maevschi
09.04.2020

Alte 115 cazuri de infectare cu virusul Wuhan au fost confirmate joi pe teritoriul Republicii Moldova, după procesarea a 534 probe de laborator. Dintre acestea, 3 cazuri sunt de import din Federaţia Rusă, Germania şi Italia, iar 112 cazuri sunt cu transmitere locală din Chişinău 40, Făleşti 14, Ştefan Vodă 12, Transnistria 10, Orhei 6, Glodeni 5, Comrat 4, Cahul, Criuleni 3, Căuşeni, Rezina 2, Soroca 2, Străşeni 2, Briceni, Cimişlia, Floreşti, Leova, Taraclia, Teleneşti, Ungheni câte un caz.

Astfel, numărul total al persoanelor infectate oficial cu coronavirus în Republica Moldova se ridică în acest moment la 1289, din 6271 de probe prelevate. Este de menţionat faptul că, potrivit preşedintelui Dodon, în Moldova sunt testate doar persoanele care prezintă simptome.

Din numărul total de cazuri confirmate pe parcursul zilei de joi, 31 sunt din sistemul medical, printre care: medici-4, felceri-3, asistenţi medicali-10, farmacişti-1, personal auxiliar-13 persoane. În total, au fost confirmate 348 cazuri de infectare a personalului medical. Astfel, numărul total al lucrătorilor medicali din Moldova ajunge la 348, ceea ce constituie 27% din numărul total al persoanelor infectate oficial.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, până în momentul de faţă, 50 persoane au fost tratate de infecţie, iar 29 de persoane au decedat din cauza virusului Partidului Comunist Chinez.

Menţionăm că începând cu vineri 10 aprilie, va fi activat un plan strategic de control al virusului Wuhan, fiind vorba despre activarea integrală a sistemului de sănătate în prevenirea şi controlul infecţiei de coronavirus.

Astfel, începând cu ziua de vineri va fi implementat mecanismul de tratare la domiciliu a cazurilor uşoare cu supraveghere din partea medicilor de familie şi va fi activat centrul de triaj care va asigura, potrivit autorităţilor, trierea persoanelor care sunt suspecte la infecţie cu coronavirus, iar ulterior direcţionate către instituţiile spitaliceşti.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, totodată, despre încă un deces în urma infecţiei cu virusul Wuhan, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 53 ani, din raionul Soroca, care a fost internată în stare gravă la Spitalul Clinic Republican din Chişinău. Astfel, în acest moment, numărul total de decese a ajuns în Moldova la 29.

De menţionat este faptul că secţia cardio-chirurgie a Spitalului Clinic Republican din Chişinău a fost plasată în carantină, după ce doi dintre pacienţi au fost diagnosticaţi cu coronavirus, notează UNIMEDIA. Potrivit şefei de secţie, Marcela Chilianu, pacienţii s-au îmbolnăvit în cadrul instituţiei medicale, însă nu se cunoaşte sursa. Unul dintre pacienţi este spitalizat în secţia destinată persoanelor infectate cu virusul Wuhan din acelaşi spital, iar cea de-a doua persoană va fi tratată la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor