Virusul Wuhan: Ambasada Republicii Moldova în China şi-a sistat activitatea în perioada 9-31 martie

Epidemie majoră a virusului Wuhan în China (Betsy Joles/Getty Images)
Maria Maevschi
08.03.2020

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a dispus sistarea activităţii Ambasadei Republicii Moldova în Republica Populară Chineză în perioada 09-31 martie, precum şi primirea cetăţenilor pentru soluţionarea aspectelor consulare la sediul Ambasadei, făcând referire la minimalizarea riscurilor ce ţin de situaţia epidemiologică din lume şi mai ales în China, din cauza răspândirii virusului Wuhan.

Totodată, Ambasada va continua să presteze servicii consulare pentru perfectarea următoarelor acte:

• Titluri de călătorie.

• Caziere judiciare.

• Supra-legalizarea documentelor.

„Remiterea solicitărilor şi documentelor perfectate se va efectua prin intermediul poştei, serviciilor de curieri şi poştei electronice. La sediul Ambasadei de la Beijing va fi amenajată o încăpere cu intrare separată, unde urmează să activeze Secţia Consulară, cu un ghişeu cu dotări speciale ce se impun în asemenea situaţii.

Cetăţenii moldoveni care se află în R.P. Chineză pot apela doar în situaţii de urgenţă la numărul de telefon 86 186 120 89 182. De asemenea, MAEIE recomandă păstrarea calmului şi respectarea măsurilor de protecţie şi prevenţie a răspândirii virusologice emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Menţionăm că sâmbătă seara Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a confirmat primul caz de infectare cu virusul Wuhan în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie, revenită pe 7 martie din Italia, în vârstă de 48 ani, laboratorul ANSP urmând să efectueze o probă suplimentară de reconfirmare.

„Persoana a fost preluată de la aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficienţă respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală şi transportată la instituţia medicală”, se arată în comunicatul instituţiei.

Italia, ţara în care locuiesc zeci de mii de moldoveni, dintre care sute au decis să revină acasă de sărbători, a raportat până în prezent 197 de decese cauzate de virusul Wuhan, iar numărul total al cazurilor confirmate de infecţie cu Covid-19 a ajuns la 4.636, dintre care 523 sunt declaraţi vindecaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor