Viorel Badea: Sunt condiţii pentru o reapropiere mult mai profundă între cele două state româneşti

Senatorul PDL Viorel Badea a declarat pentru NewsIn că profilul lui Nicolae Timofti poate duce la "o reapropiere mult mai profundă între cele două state românesti ", iar prin alegerea sa Republica Moldova a făcut "un viraj definitiv" către integrarea europeană.

"Consider că Republica Moldova a făcut un viraj definitiv către integrarea sa în Uniunea Europeană şi către continuarea reformelor pe care Alianţa pentru Integrare Europeană şi le-a propus în programul său de guvernare. Alegerea noului preşedinte este o alegere fericită, este o opţiune firească în acest moment pentru Republica Moldova", întrucât Nicolae Timofti este "un tip cunoscut ca având vederi reformatoare, ca fiind un om al dialogul, un om al echilibrului", a precizat Badea, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

"Votul acordă un nou credit puterii de la Chişinău, atât în relaţia cu partenerii europeni cât şi cu electoratul, cu oamenii care atunci când au mers la vot au urmărit un singur scop şi anume readucerea Republicii Moldova acasă, în UE. Ceea ce se întâmplă acum la Chişinău este un moment de cotitură, este un moment care cu siguranţă va aduce o viziune pozitivă şi mult mai apăsată în relaţia cu România şi este un moment care îi ajuta şi pe partenerii noştri din UE să lucreze mult mai aplicat în ceea ce priveşte negocierile de aderare pentru R. Moldova", consideră senatorul PDL.

"Putem spune la modul cel mai serios că România şi Republica Moldova vor fi împreună în Europa, în cel mai scurt timp", a precizat Viorel Badea pentru NewsIn.

Întrebat dacă n-ar fi preferat ca noul preşedinte să facă prima vizită la Bucureşti, şi nu la Bruxelles, Badea a precizat că "Timofti a dau un semnal în ceea ce priveşte intenţiile de integrare în UE. Nu trebuie să uităm nicio secundă că la Bruxelles suntem şi noi, şi suntem alături de Republica Moldova acolo şi cu siguranţă că intenţia de a face prima sa vizită în capitala UE este o intenţie care nu face altceva decât să urmeze trendul electoratului care şi-a exprimat opţiunea sa, în 2009, în ceea ce priveşte promovarea la putere a AIE", a spus senatorul.

Cât priveşte tabăra comunistă, Viorel Badea consideră că scindarea a fost deja făcută în momentul în care Dodon, împreună cu alţi parlamentari ai PCRM, au plecat din această formaţiune, "dar nu trebuie să uităm totuşi că PCRM are o configuraţie destul de puternică în Republica Moldova în acest moment".

Senatorul este însă optimist în privinţa cetăţenilor de peste Prut. "Când cetăţenii Republicii Moldova vor vedea că există un program foarte bine conturat şi o putere politică ce şi-a trasat foarte clar intenţiile sale de integrare, cu siguranţă PCRM va scădea din ce în ce mai mult în preferenţele din statul vecin", crede Viorel Badea.

Referitor la o vizită în viitorul apropiat, a preşedintelui Traian Băsescu la Chişinău, sau a lui Nicolae Timofte la Bucureşti, senatorul PDL este "convins că acest lucru se va întâmpla în viitorul foarte apropiat".

"Din câte ştiu, Nicolae Timofti este o persoană pentru care chestiunile identitare sunt extrem de precise, extrem de clare. Spre exemplu, el spunea că vorbeşte limba română, şi nu altă limbă, şi cred că toate aceste condiţii vor converge către o reapropiere mult mai profundă între cele două state românesti", a subliniat preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.